Гласове в защита на словото
- Публикувана в Петък, 21 Януари 2022
Стотици журналисти, общественици, политици и граждани подкрепиха освободените от „Дума“ журналисти
Веднага след новината за отстраняването от работа на журналистката от „Дума“ Велиана Христова на сайта Peticiq.com бяха регистрирани няколко петиции както в нейна защита, така и в защита на колежката й Велислава Дърева, заличена от карето на вестника ден по-късно. Сред подписалите се в петицията, създадена от журналистката от в. „Сега“ Таня Петрова, в подкрепа на Христова са — бивши министри, сегашни и бивши ректори, академици, учени, археолози, политици, над 100 журналисти от различни медии. Сред тя има и българи от: САЩ, Русия, Великобритания, Белгия, Италия, Испания, Румъния, Франция, Швейцария, Канада, Австралия, Германия, Кувейт.
Предлагаме на вашето внимание някои от тези гласове.
Красимир Вълчев (бивш министър на образованието):
Най-много и най-силни критики от журналист към мен съм прочел от Велиана Христова. Дори и да не съм бил съгласен с част от тях, това бяха критики на много добър и вярващ в каузите, които защитава, журналист. Недопустимо е да уволняваш журналист заради позициите му.
Дора Чичкова (журналист):
Велиана е емблематично име на “Дума“, а като професионалист няма равна на себе си в своята сфера. Това не е разправа само с Велиана, това е разправа с “Дума“, част от голямата Подмяна на БСП и всичко, що е Ляво, Свободно и Достойно в нея.
Анна Заркова (журналист):
Подписвам, защото съм убедена, че политическото уволнение на журналист като Велиана — заслужил уважение с труда, честността и таланта си, ни връща към мрачни времена, които трябва да загърбим окончателно — в интерес на обществото, на всеки от нас и на децата ни.
Светлана Шаренкова (издател на в. „Земя“)
При тоталния дефицит на сериозна и честна лява журналистика в България, уволнението на Велиана Христова е насочено срещу свободата на интелектуалното слово, социалната кауза и идеология на Българската Социалистическа Партия.
Веселин Марков (журналист) :
Подписвам, защото това е мракобесна разправа със Златното перо на левия печат. От 35 години съм в професията и имам право на тази преценка. Призовавам г-жа Корнелия Нинова да преосмисли своето решение, защото ако ли не — това ще е началото на края…
Михаил Миков (бивш председател на БСП) :
Велиана Христова е едно от най-силните пера в новата ни журналистика. Ерудирана, емоционална, с изострено чувство за проблемите на образованието и културата. Човек с леви убеждения, които отстоява. Синдикалист, защитаващ своите и на колегите си права — трудови и свобода на словото (собствен опит). От тези действия губи „Дума“ и левите хора в България.
Павел Иванов:
Велиана е изключителен човек, професионалист и антифашист!
Лилия Христовска (журналист):
Подкрепям Велиана Христова. Жалко е, че съвестен човек и журналист като нея е попаднал на мушката на лицемерни службогонци, които ползват БСП като транплин за лична кариера.
Анжел Вагенщайн:
Безобразието мина всички граници.
Акад. Иван Юхновски :
Аз съм дълбоко възмутен ! Българската академия на науките и българската наука дължат много на Велиана Христова. До днес тя винаги защитаваше истината и не се грижеше за себе си. Трябва да я защитим!
Акад. Александър Петров :
Велиана Христова отдавна е надраснала тесните рамки на „Дума“ и се е издигнала до национално значимо ниво на водещ научен кореспондент на България. Вестникът би следвало да се гордее с такъв сътрудник, вместо да го уволнява.
Акад. Васил Сгурев:
Познавам Велиана Христова като журналист отдавна и сме имали много добро сътрудничество. Не е нормално в една уж преобразена партия да се уволняват поради вътрешни ежби такива изявени пера.
Маргарита Ваклинова (археолог):
Велиана Христова е пример за верен на каузите, почтен и изключителен професионалист! Такива хора се пазят, а не се бяга от тях.
Доц. Димитър Дунков, (Австрия) Линц:
Подписвам, защото госпожа Велиана Христова е честен, ерудиран и КРИТИЧЕН журналист, от какъвто нашето съвремие изпитва нужда. За критика най-напред се благодари. Но подобен подход е очевидно чужд на тотално деградиралата върхушка на БСП, ако това ръководство въобще има нещо общо идеологически и политически със социалдемокрацията. Госпожа Велиана Христова да се предложи за висока държавна и професионална награда.
Юлиан Веселинов :
Пълна подкрепа за Велиана Христова ! Да не се предава под натиска на проваленото ръководство на БСП !
Лъчезар Костов:
Не мога да остана безучастен при варварската саморазправа с един блестящ професионалист, изявен ляв интелектуалец, добър приятел и човек от страна на една мракобесна фигура, поставена начело на БСП с единствената цел — да я унищожи.
Калоян Паргов (председател на БСП-София):
Случаят с Велиана Христова — доказан, блестящ журналист, остро перо, личност с дълбоки леви убеждения, човек, когото изключително много уважавам, е крайно неприятен. Трябва да ценим големите имена — и в културата, и в литературата, и в театъра, и в журналистиката…
Велиана Христова е признат журналист — институция е в областта на образованието и науката. Безкрайно честен, верен и безкомпромисен човек. За всички нас е чест, че тя е част от екипа на вестник “Дума“. А вестникът се утвърди като нейна трибуна. Велиана Христова е част от екипа на “Дума“ от времето на основателя му Стефан Продев — повече от 30 години. Липсата на нейното перо на страниците на вестника ще го ощети, както като качество, така и като ярка гледна точка за случващото се в обществото ни.
Не е това пътят към политическото дълголетие. Напротив!
Борислав Костурков (журналист):
Подписвам, защото познавам журналистическата работа на Велиана Христова още от времето, когато беше млада журналистка в “Работническо дело“. Сега с Вили сме заедно вече няколко години в УС на СБЖ и я опознах още по-добре. Честен, принципен, доблестен човек, откровено изразяващ своето мнение. Изумен съм от нейното уволнение и протестирам срещу този необоснован акт!
Светлана Михова (журналист):
Колективното “Позитано“ за пореден път показа, че работи против БСП, против лявата идея. Защото не може да има идея — каквато и да е тя, без ляв вестник. Всяко ръководство на БСП — от Първанов до Нинова, е работило срещу Продевата “Дума“. Тя винаги им е пречела в котерийните игри. Нинова е пример за безидейност — вижте й биографията. Затова няма нищо чудно, че “червените мобифони“, за които Продев предупреждаваше, победиха.
Петя Шопова:
Подкрепям Велиана и смятам отстраняването й за акт на безсилие на Корнелия Нинова. Да унищожиш, вестник „Дума“ значи да унищожиш БСП!
Сергей Игнатов (бивш министър на образованието):
Велиана Христова е почтен човек!
Проф Борислав Борисов :
Велиана Христова е един от малкото журналисти, посветил своя журналистически талант на висшето образование и науката в България. Авторските й материали в тази област са били винаги изключително компетентни, задълбочени, аналитични, написани почтено и достоверно с дълбокото познаване на проблематиката и талантливо журналистическо перо. В това и в ползата от нейните публикации съм се убеждавал многократно през годините на двата ми мандата като ректор на УНСС и като председател на Съвета на ректорите на висшите училища в Р България. Прекрасен журналист!
Искра Баева :
Защото е безобразие журналистка, която олицетворява в. „Дума“, да бъде отстранена по такъв начин.
Мими Виткова:
Това решение на ръководството на БСП е унизително за цялата партия, която с мълчанието си е съучастник в разгрома на социалистическата идея.
Боряна Костова (журналист):
Велиана е гордост за „Дума“ и авторитет в медийните среди. Да се отървеш от нея по този долен начин, означава, че ти самият няма с какво да се гордееш (освен с глупостта си), за чест и съвест да не говорим. Отстраняването на “децата“ на Продев от „Дума“, няма да даде сила на отчайващо провален политик, нито ще налее ум в главата на посредствените.
Марко Тодоров (бивш министър на образованието):
Познавам г-жа Христова от 1993 година. Не съм привърженик на БСП и с г-жа Христова имаме съществени различия относно необходимите промени в системата на българското висше образование и наука. Но това не ми пречи да оценя нейните професионални качества и разговорите с нея винаги са били полезни. Недопустимо е да се постъпва по такъв начин с такива опитни журналисти.
Антоний Тодоров (политолог):
Така “Дума“ ще се обезкръви.
Невена Продева:
Девизът на Стефан Продев бе “Свободата на печата е майка на всички свободи!“ Тази Свобода трябва да се съхрани и да продължи живота си в Продевата ДУМА!