Вестник Земя

Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 57, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Икономика (2) Чака ни скъп ток след пълната либерализация на пазара

Чака ни скъп ток след пълната либерализация на пазара

Чака ни скъп ток след пълната либерализация на пазара

Токът за бита ще пос­къпне след пъл­ната либерализация на пазара, заяви Антон Иванов от Бъл­гар­с­кия енер­гиен и минен форум. Той не се ангажира с прог­ноза за процента на пос­къп­ване на цената на тока, но нап­рави срав­нение с Румъния. „Мога да дам за пример съседна Румъния, където либерализираха пазара за бита, цените са от порядъка на 30% по-високи от тези в Бъл­гария, но не мога да се ангажирам какво изражение може да има това у нас“, посочи Иванов пред БНР. Разум­ният начин е да се даде една плавна крива на нарас­т­ване, което да бъде от порядъка на 5%, но във всички случаи под 10% на годишна база, посочи екс­пер­тът. „Тогава би могло да се намерят съот­вет­ните инс­т­рументи за меж­динна ком­пен­сация на този ръст, но скокооб­разно нарас­т­ване на цените аз не го виж­дам като реална алтер­натива“, под­черта Иванов. Според него не може да се очаква в Бъл­гария цените да бъдат по-ниски от това, което се вижда в съсед­ните европейски страни. „Няма откъде да дой­дат тези цени, обек­тивно себес­той­ността на елек­т­ричес­ката енер­гия е значително по-висока от тази, която ние плащаме в бита“, добави още екс­пер­тът. За либерализацията в енер­гий­ния сек­тор се говори от 2016 година, когато излиза док­ладът на Светов­ната банка. Процесът тряб­ваше да прик­лючи в пет­годишен период, но не е спазен този срок. Прави се заявка за пос­тепенна либерализация, която да прик­лючи вероятно към 2025 г., допълни Иванов.

Култура

Поетът Недялко Йорданов за живота и неизбежното в него

Скъпи приятели, с риск отново някои от вас да ме упрек­нат, че често мисля и пиша за смъртта, ви споделям това стихот­ворение. То е прос­тичко …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Световното клубно първенство с 32 тима от 2025 година

ФИФА обяви официално квалификацион­ните критерии за новото световно клубно пър­вен­с­тво с 32 отбора от 2025 година, когато Реал (Мад­рид) и Челс…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие