И при 0 % ДДС хлябът ще поскъпва
- Петък, 20 Май 2022
Има ДДС на водата, на солта, на брашното и накрая нулева ставка ДДС за хляба, а това няма как да свали цената, казват производители
Хлябът няма да поевтинее - дори ако наистина ДДС бъде свален от 20% на 0 процента, както обещават управляващите. Това твърдят производители. Причината - разходите им продължавали да растат. В същото време от браншовата камара на хлебопроизводителите отдавна напират за намаляване на ставката, като уверяват, че това автоматично би свалило цената на хляба в магазина. Всеки ден растат разходите ни за електроенергия, за брашното, което от септември досега е поскъпнало 100%, растат цените и на природния газ, горивата и всички останали консумативи, обясни пред бТВ хлебопроизводителят от Генерал Тошево Тошко Няголов. Той подчерта, че освен това изобщо не е ясно за кои видове хляб ще важи нулевият данък. “От понеделник цената на брашното се вдига с 50 лв. на тон. Това ще оскъпи хляба с 5-10 стотинки. Едва ли 0% ДДС ще свали цената от 1 юли, по-скоро може да я задържи“, смята Няголов. Конкуренцията трябва да води цените, а не явното вмешателство на държавата в цените. Това заяви в ефира на Радио Пловдив производителят на хляб Георги Лефтеров. Според него държавната помощ в момента води до това, че се помага на големите, а на малките - не. “Не мисля, че ще им се помогне много - на такива дребни мишки като нас, които всеки ден правят хляб и хранят около 300 човека“, казва той. По думите на хлебаря, проблемът с цените на хляба е свързан с цените на горивата - от зърното, което трябва да се докара от нивата до мелницата, от там - до пекарната, където да се направи. “Всичко това е горива, купувани от най-обикновени бензиностанции в България“, подчерта той. “Опитват се да управляват свободна икономика с несвободни методи“, смята Лефтеров. По повод 0% ДДС за хляба той обясни, че повечето малки пекарни не са регистрирани по ДДС. “Купуваме с ДДС брашно, но ще продаваме хляба без ДДС. От тук следва въпросът кой счетоводител ще оправи тази каша, за да уреди този вариант и как това ДДС ще помогне на малкия бизнес. Реално ще го плати човекът, който изяде хляба. Това са методи от развития социализъм“, смята производителят на хляб. Той даде и своята рецепта за излизане от кризата - да се отвори пазарът, да влязат чужди фирми, не да купуват горива от няколко монополни структури. “Защото конкуренцията прави ниските цени и високото качество“. “Има ДДС на водата, на солта, на брашното и накрая нулева ставка ДДС за хляба. Това няма как да свали цената“, смята производителят на хляб от Пловдив. Много анализатори отбелязват, че до влизането в сила на новата ставка на ДДС хлябът масово ще поскъпва. “Категорично няма да се случи намаление на крайната цена. Ефектът от 0% ДДС ще остане при производителя, той няма да начислява и внася ДДС, но и няма да свали цената за крайния потребител“, коментира пред БНР доц. Виктор Йоцов от Икономическия институт на БАН, преподавател в УНСС. Той посочва и друг проблем - измамите, които ще насърчи нулевата ставка. “Изведнъж всички пицарии ще започнат да продават хляб - заради нулевия данък. Тази мярка крие огромни опасности, без да има ефект срещу инфлацията“, смята доц. Йоцов.