Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб15082020

Брой 154, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65286 BGN1 GBP = 2.16418 BGN1 CHF = 1.81364 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2)

Изложба 140 години от рождението на поета Александър Блок

Изложба 140 години от рождението на поета Александър Блок

Изложба “Твоето име – пет букви“ по повод 140-години от рож­дението на Алек­сан­дър Блок ще се отк­рие в мос­ков­с­кия дом – музей на Марина Цветаева на 21 август.

Блок е велик поет от “сребър­ния век“, сим­волист, затъм­нил славата на много свои съв­ремен­ници. С полощта на пред­мети – сим­воли се съз­дава “лабиринт“ на душата на поета.

Така изпък­ват лич­ните качес­тва на поета — “великата свет­лина” и „злата тъма”.

Марина Цветаева и Блок не се поз­навали лично — Цветаева е виж­дала поета два пъти на неговите поетични вечери. Слушала стихове в неговия автор­ски прочит.

Отношението на Цветаева към поета е трудно да се нарече по друг начин освен „обожес­т­вяване”. Тя пос­ветила на поета цикъл стихове — “Стихове на Блок”, издадени в отделна книга, в която го…

Прочети още…

Пендачанска: За да станат героят или държавата по-добри, трябва катарзис

Пендачанска: За да станат героят или държавата по-добри, трябва катарзис

Винаги, винаги трябва да бъдат слушани младите. Те имат правил­ното чув­с­тво за бъдещето, смята опер­ната прима Пен­дачан­ска. Светов­ноиз­вес­т­ната бъл­гар­ска оперна дива осъщес­т­вява успешно третия си съв­мес­тен проект с Вар­нен­с­ката опера. След галакон­церта, пос­ветен на 30-годишната ѝ сценична дей­ност, на „Вар­нен­ско лято” през 2018 г. и спек­такъла на операта „Тоска” през 2019-а, вар­нен­с­ката пуб­лика я гледа в ролята на лейди Мак­бет в операта „Мак­бет” на 10 и 12 август в Лет­ния театър.

Пан­демията е…

Прочети още…

Мариус Куркински играе юбилейния си спектакъл на “Аполония“

Мариус Куркински играе юбилейния си спектакъл на “Аполония“

Актьорът Мариус Кур­кин­ски ще пред­с­тавя юбилей­ния си спек­такъл “Мариус 50“ на праз­ниците на изкус­т­вата “Аполония“. Той ще играе всички свои досегашни пред­с­тав­ления чрез сборен монос­пек­такъл. Зрителите ще видят превъп­лъщенията му в “Дон Жуан“, “Чер­ното пиле“, “Песен на пес­ните“.

Праз­ниците на изкус­т­вата са от 1 до 6 сеп­тем­ври в Созопол. 36-то издание на феста ще пред­ложи изобилие от кул­турни събития. В кино и теат­рал­ната прог­рама са пос­танов­ките “Той е дяволът!“ с режисьор Здравко Мит­ков и…

Прочети още…

Изложба разказва за изтъкнати дами на София и показва творби, посветени на столицата

Изложба разказва за изтъкнати дами на София и показва творби, посветени на столицата

Сред екс­понати от пос­тоян­ната екс­позиция и в Цен­т­рал­ното фоайе Регионал­ният исторически музей – София пред­с­тавя пър­вата част от излож­бата „История помежду“. Отк­риването бе на 13 август и ще продължи до края на сеп­тем­ври.

История помежду“ е проект на Фон­дация „Изкус­тво – дела и документи“, обясни Ерина Кръс­тева. Пред­видени са две пос­ледователни изложби през август – сеп­тем­ври и октом­ври – ноем­ври. Екс­позицията е многоком­понен­тна.

В „Жените на София“ се раз­каз­ват истории за фамилията…

Прочети още…

България

Икономика

Спорт

Херо гони рекорд в бъл­гар­с­кия фут­бол

В двубоя срещу един от бив­шите си клубове — Лев­ски, нас­тав­никът на Берое Димитър Димитров-Херо стана вторият старши треньор в историята на б…

Прочети още:

Loading...

Свят

Демонстрациите в Беларус не стихват пети пореден ден

Демон­с­т­рациите в Беларус не стих­ват пети пореден ден

7000 души са задържани от неделя 0 “Комерсант“: Страната се раздели на арестуващи и арестувани

Демон­с­т­рациите в Беларус продъл­жават вече …

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...