Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 183, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Музеят в Петрич разгръща богата история

Музеят в Петрич разгръща богата история

От живота преди хиляди години до бежан­с­ките вълни в началото на 19 век — големите екс­позиционни прос­т­ран­с­тва в новата сграда на музея в Пет­рич дават въз­мож­ност историята на региона да бъде раз­гър­ната пред пог­ледите на посетителите. Сградата бе официално отк­рита преди сед­мици, а изг­раж­дането е в рам­ките на съв­мес­тен проект на общините Пет­рич и Серес по прог­рама за тран­с­г­ранично сът­руд­ничес­тво“, каза дирек­торът на музея Методи Бисер­ков.

В залите са показани уникални екс­понати. Златни накити, древни монети, статуи, над­писи — това е само част от богат­с­т­вото. Акцент е древ­ният град Херак­лея Син­тика, същес­т­вувал поне от чет­върти век преди Христа до около шести век след Христа. През изминалите години на обекта край пет­рич­кото село Рупите бяха извър­шени археологически раз­копки, а през лятото на 2021 г. те продъл­жиха четири месеца. Богатите находки се съх­раняват в музея, а най-впечатляващите са изложени за посетителите. Сред тях е и златна огър­лица с детайлна изработка.

Теат­рални маски, пред­мети от бита на херак­лей­ците, скул­п­тури, монети. Особено ценни са плочите с над­писи, тъй като дават инфор­мация, която е невъз­можно да бъде получена от друго място. Един от над­писите говори за ефебите. „Това е, да го наречем, военизирана младежка организация, а над­писът е интересен с факта, че от 24 имена, изб­роени на него, 21 са тракийски, градът е основан от тракийс­кото племе синти. До онзи момент нямахме материален израз на тракийско присъс­т­вие и самият факт, че на този над­пис се появяват 21 имена на младежи, които са в управ­лението на града, е доста значим за присъс­т­вието на тракийс­кото население в Херак­лея Син­тика“, раз­каза Бисер­ков.

България

България отбеляза 114 години от Независимостта

България отбеляза 114 години от Независимостта

Всяко поколение трябва да отстоява независимостта, заяви в обръщение президентът Румен Радев

С тър­жес­т­вени церемонни в цялата страна бе отбел…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Спорт

Виктория Томова на полуфинал в Будапеща

Първата ракета на България Виктория Томова се класира за полуфиналите

на тур­нира на клей от сериите WTA 125 в унгар­с­ката столица Будапеща с н…

Прочети още:

Loading...

Свят

Владимир Путин обвини Запада в “ядрен шантаж“

Киев получи директни указания да скъса всички споразумения, заяви руският президент

“Срещу нас започна и ядрен шан­таж. Става дума не само за …

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...