Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 233, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Четем „Сонети“ от поета Кирил Кадийски

Четем „Сонети“ от поета Кирил Кадийски

Майс­тор на словото, Кирил Кадийски събира всички свои автор­ски сонети, писани през пос­лед­ните 40 години, в книга. Тя излезе на 29 сеп­тем­ври, съоб­щават от „Колибри“.

Сонети“ е третата книга на Кадийски с това заг­лавие. Подобни издания той е със­тавял през 1999 г. и 2012 г. В пос­лед­ната си книга авторът пред­с­тавя и сонетен венец — цикъл от 15 сонета, при които пос­лед­ният стих от пър­вия сонет се пов­таря като начален стих от втория и т.н., пос­лед­ният сонет се със­тои от 14-те пов­торени в пред­ход­ните сонети стиха.

Не бива да се учуд­ваме, че сонет­ната форма, която по общо мнение пред­с­тав­лява образец на европейс­кото поетическо писане, най-добре под­хожда на неговата афорис­тична, философ­ска наг­ласа. В тази традиционно закос­теняла форма той влага ново съдър­жание, „налива ново вино във вехти мехове“. Хвърля мос­тове към традицията във фор­мално отношение, а в съдър­жателно в сонетите му пул­сират тревогите на човека от 21 век, по-всесилен и по-сам от всякога“, комен­тират издателите.

Кирил Кадийски е най-големият майс­тор на сонети в бъл­гар­с­ката поезия“, казва и поетът Георги Миланов. Превел е на бъл­гар­ски език френ­ски и руски поети като Фран­соа Вийон, Пиер дьо Рон­сар, Вик­тор Юго, Шарл Бод­лер, Михаил Лер­мон­тов, Фьодор Тют­чев, Иван Бунин, Борис Пас­тер­нак.

България

Икономика

Спорт

Поляците напред след голяма драма на Саудитска Арабия - Мексико

Поляците напред след голяма драма на Саудитска Арабия - Мексико

Мек­сико победи Саудит­ска Арабия с 2:1 в зак­лючителен сблъсък от група „C“, но и двата тима отпад­наха от светов­ното пър­вен­с­тво в Катар, з…

Прочети още:

Loading...

Свят

Лавров: Русия е готова да се вслуша, ако някой поиска преговори за Украйна

Лавров: Русия е готова да се вслуша, ако някой поиска преговори за Украйна

НАТО се опитва да привлече Индия в антируски и антикитайски съюз

“Изваж­даме от строя съоръжения ( в Украйна), които поз­воляват (на Запада) да…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...