Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 22, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Египтяните искат от Британския музей Розетския камък

Египтяните искат от Британския музей Розетския камък

Египтяните искат от Британския музей Розетския камък

Егип­тяни се обър­наха към Британ­с­кия музей с искане да си вър­нат Розет­с­кия камък, предаде АП. Дебатът за връщане на антични артефакти се прев­ръща във все по-голямо предиз­викател­с­тво за музеите в Европа и Северна Америка. Епиг­раф­с­кият черен гранитен камък е изнесен от Египет през 1801 г. от британ­с­ките войски. Сега най-големият британ­ски музей отбелязва 200 години от раз­читането на йерог­лифите. Хиляди егип­тяни обаче, отп­равиха искане за връщането на камъка.

Задър­жането на камъка в Британ­с­кия музей е сим­вол на кул­тур­ното насилие, осъщес­т­вявано от Запада срещу Египет“, каза Моника Хана от Араб­с­ката академия за наука, тех­нология и мор­ски тран­с­порт и организатор на една от двете петиции за връщането на Розет­с­кия камък. Петицията на Хана е под­писана от 4200 души. Друга петиция за връщането на Розет­с­кия камък е съб­рала над 100 хиляди под­писа. Неин организатор е Захи Хауас, историк и бивш минис­тър по въп­росите на памет­ниците на кул­турата.

Никълъс Донъл, адвокат от Бос­тън, в областта на изкус­т­вото и артефак­тите, каза, че не същес­т­вува меж­дународна правна рамка за подобни спорни въп­роси. Очевидно е, че артефак­тите са изнесени нелегално, репат­рирането е въп­рос на музеите. Британ­с­кият музей призна, че раз­лични дър­жави са отп­равили няколко искания за репат­риране на артефакти, но не предос­тави под­роб­ности пред АП за статуса на исканията или за тех­ния брой.

България

Икономика

Спорт

Каляри взе талант на Локомотив (Пловдив)

Фут­болис­тът на Локомотив (Плов­див) Иван Сулев осъщес­тви тран­с­фер в Италия. Според инфор­мацията на „Calciocasteddu“ той е под­писал с втородив…

Прочети още:

Loading...

Свят

Байдън отказа на Зеленски ракети с голям обсег

Байдън отказа на Зеленски ракети с голям обсег

Украинските власти претърсиха домовете набившия вътрешен министър Аваков и на милиардера Коломойски

Президен­тът на САЩ Джо Бай­дън каза, че ня…

Прочети още:

Loading...

Земеделие