Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 22, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) „През прозореца”- 115 години от рождението на Ненко Балкански

„През прозореца”- 115 години от рождението на Ненко Балкански

Излож­бата „През прозореца“ на въз­питаници на казан­лъш­ката школа „Арт линия“ ще бъде отк­рита на 10 декем­ври от 15.00 ч. в къща музей „Ненко Бал­кан­ски”. Росен Дон­чев е и ръководител на школата съв­мес­тно с Ваня Зап­рянова. Екс­позицията е пос­ветена на именития казан­лъшки худож­ник Ненко Бал­кан­ски и се организира по повод 115-ата годиш­нина от рож­дението му, а заг­лавието й е вдъх­новено от кар­тината „През прозореца“.

През 1937 г. той печели златен медал на Светов­ното изложение в Париж точно с тази кар­тина.  „Тя включва творби на деца от четиригодишна въз­раст до такива на наши въз­питаници на 25 години, които са вече в световни академии по изкус­т­вата“, посочи Дон­чев.  Част от педагогичес­ките дей­ности, които школата осъщес­т­вява, е работата по мотиви от извес­тни мес­тни творци. Ненко Бал­кан­ски е изк­лючителен живописец. „Показ­вахме на децата негови кар­тини и вдъх­новени от тях и от нашите раз­кази за него и за изкус­т­вото като цяло, те сът­вориха наис­тина добри неща. Проф. Марин Доб­рев казва, че „човеч­ността е може би най-характерното нещо за Ненко Бал­кан­ски като худож­ник“.

България

Икономика

Спорт

Каляри взе талант на Локомотив (Пловдив)

Фут­болис­тът на Локомотив (Плов­див) Иван Сулев осъщес­тви тран­с­фер в Италия. Според инфор­мацията на „Calciocasteddu“ той е под­писал с втородив…

Прочети още:

Loading...

Свят

Байдън отказа на Зеленски ракети с голям обсег

Байдън отказа на Зеленски ракети с голям обсег

Украинските власти претърсиха домовете набившия вътрешен министър Аваков и на милиардера Коломойски

Президен­тът на САЩ Джо Бай­дън каза, че ня…

Прочети още:

Loading...

Земеделие