Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 22, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Софийската филхармония гастролира в Берлин в Берлин

Софийската филхармония гастролира в Берлин в Берлин

На 12 декем­ври за първи път , Софийс­ката фил­хар­мония ще гос­тува в голямата зала на Бер­лин­с­ката фил­хар­мония. Кон­цер­тът е иницииран от БКИ в Бер­лин. Прог­рамата включва Кон­церт за пиано и оркес­тър №3 от Панчо Владигеров и Сим­фония №4 “Италиан­ска“ от Феликс Менделсон-Бартолди. Солист ще бъде вир­туоз­ният бъл­гар­ски пианист Люд­мил Ангелов, а на дириген­т­с­кия пулт ще зас­тане маес­тро Най­ден Тодоров.

Името на Панчо Владигеров е извес­тно зад пределите на родината. Класик на бъл­гар­с­ката музика, той е автор на ком­позиции във всички жан­рове. Отк­рояват се рап­содията “Вар­дар“- бъл­гар­ско сим­фонично произ­ведение с меж­дународна извес­т­ност, “Имп­ровизация и токата“, балетът “Легенда за езерото“, операта “Цар Калоян“. Владигеров е автор на пет клавирни кон­церта и един за цигулка и оркес­тър, както и Кон­цер­тна фан­тазия за виолон­чело и оркес­тър. Сред клавир­ните кон­церти на Владигеров най-значителен и най-популярен е Третият. Написан през 1936 г., най-съдържателната му творба от 30-те години на 20-и век.

България

Икономика

Спорт

Каляри взе талант на Локомотив (Пловдив)

Фут­болис­тът на Локомотив (Плов­див) Иван Сулев осъщес­тви тран­с­фер в Италия. Според инфор­мацията на „Calciocasteddu“ той е под­писал с втородив…

Прочети още:

Loading...

Свят

Байдън отказа на Зеленски ракети с голям обсег

Байдън отказа на Зеленски ракети с голям обсег

Украинските власти претърсиха домовете набившия вътрешен министър Аваков и на милиардера Коломойски

Президен­тът на САЩ Джо Бай­дън каза, че ня…

Прочети още:

Loading...

Земеделие