Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 62, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) “Филмова седмица в памет на жертвите на Холокоста“

“Филмова седмица в памет на жертвите на Холокоста“

Фил­мова сед­мица по повод Меж­дународ­ния ден за въз­поменаване на жер­т­вите на Холокоста започна от 24 и продъл­жава до 31 януари във фил­мотеч­ното кино “Одеон“. Това съоб­щават от организацията на евреите в Бъл­гария “Шалом“, инициатори на проекта, съв­мес­тно с меж­дународ­ния фил­мов фес­тивал Master of Art и с под­к­репата на Столич­ната община.

През 2005 г. ООН обявява 27 януари за Меж­дународен ден за въз­поменаване на жер­т­вите на Холокоста. Това е датата, на която през 1945 г. е освободен най-големият нацис­тки кон­цен­т­рационен лагер „Аушвиц-Биркенау“, където са убити над 1,1 милиона души. Тази година се отбелязва и 80-та годиш­нина от спасяването на бъл­гар­с­ките евреи и успоредно с това почитаме паметта на 11 343 евреи от Беломорието, Вар­дар­ска Македония и град Пирот. 

“Фил­мова сед­мица в памет на жер­т­вите на Холокоста“ пред­с­тавя пред широката пуб­лика съд­бата на раз­лични евреи през Втората световна война. Всяка вечер се прожек­тира филм, който пред­с­тавя раз­лични гледни точки и лични истории от най-черната страница от съв­ремен­ната европейска история. Входът за прожек­циите е свободен.

Сед­мицата се откри с официална част, с учас­тието на проф. д-р Алек­сан­дър Оскар, пред­седател на “Шалом“, Найо Тицин — артис­тичен дирек­тор на Master of Art, Йор­данка Фан­дъкова — кмет на София, Йорам Елрон — пос­ланик на Израел и Херо Мус­тафа — пос­ланик на САЩ, Мачей Шиман­ски — пос­ланик на Полша и прожек­ция на филма “Оркес­тър от изг­наници“ (САЩ, Израел, 2012).

Ще видим фил­мите “Активен живот: Духът на Ханна Арендт“ (Израел, Канада, 2012), “Маес­тро: В тър­сене на пос­лед­ната музика“ (Фран­ция, Италия, 2018), “Вич — един евреин в сър­цето на Третия Райх“ (САЩ, 2017), “Мосю майонеза“ (Авс­т­ралия, 2016) и “Комедиен хар­монист“ (Гер­мания, Авс­т­рия, 1997).

България

Хибридна заплаха

Едно време Плев­нелиев раз­п­равяше, че рус­наците летели над Черно море, за да ни карат да ги прех­ващаме и така да израз­ход­ваме ресурса на изтр…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Търсите качествена земя под наем? Вижте в сайта на „Агрион“

Търсите качествена земя под наем? Вижте в сайта на „Агрион“

Дружеството стартира процедурата по отдаване на земеделските си парцели

Над­даването за плодородна земя под наем от „Агрион“ започва от 3 апри…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Младен Кръстаич: С това разполагаме, по-добри играчи нямаме

Селек­ционерът на Бъл­гария Младен Кръс­таич заяви след теж­кото поражение от Унгария с 0:3 в Будапеща, че това са най-добрите играчи, с кои…

Прочети още:

Loading...

Свят

Патрушев: Русия има оръжия да унищожи САЩ, ако съществуването й е застрашено

Патрушев: Русия има оръжия да унищожи САЩ, ако съществуването й е застрашено

Украйна може да бъде унищожена за година и половина, ако конфликтът не бъде решен, твърди Тръмп

Русия има оръжия, с които да унищожи всеки вр…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...