Виртуозите Теодосий Спасов и Илиян Илиев ще свирят заедно
- Публикувана в Вторник, 31 Октомври 2017
Симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин е подготвил завладяващи жанрови превъплъщения за концерта си на 3 ноември от 19.30 в зала „България“. Радиосимфониците ще представят премиера на „Концерт за кавал, кларинет и оркестър“ на Теодосий
Тракийски, унгарски и славянски танци ще изпълнят Радиосимфниците.
Солисти ще са двамата виртуози Теодосий Спасов и Илиян Илиев.
За своята нова творба Теодосий Спасов казва: „Концертът възникна по молбата на Илиян Илиев, един от най-добрите български кларинетисти. Той пожела да помисля за един концерт – и аз го мисля от 1999 година! И ето дойде времето… Бих желал тази творба с нещо да напомня онези малки концерти на Вивалди, които се слушат лесно, очароват и не ни натискат със своето времетраене. Музика за слушане и за радост на нас самите и на публиката. В концерта не исках да има надсвирване, а да има един полет, това типично вивалдиевско пулсиране на ритъма и в щрайха. Разбира се, моята музика съдържа искри от фолклора – това, което обичам, с което съм израснал, което съм учил. И мисля, че е хубаво да ги има винаги в музиката, която се създава тук под небето на България, на земята на България.“