Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб24102020

Брой 204, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Три български филма, номинирани за Европейски оскари

Три български филма, номинирани за Европейски оскари

Три български филма, номинирани за Европейски оскари

Европейс­ката Фил­мова Академия и EFA Productions обавиха на фес­тивала в Севиля номинациите във всички категории за 30-те европейски фил­мови наг­ради, които ще се връчат на официална церемония на 9 декем­ври в Бер­лин.

За първи път в историята на наг­радите 3 бъл­гар­ски филма ще претен­дират за Европейска фил­мова наг­рада. „Без­бог“ на Ралица Пет­рова е европейско отк­ритие на годината.

Фил­мът стар­тира в Локарно, спечели голямата наг­рада, след което, триум­фира на редица световни и национални фес­тивали. Спечели „Златна роза“ за най добър филм във Варна и Голямата наг­рада на София Филм Фест 2017.

Пощальонът“ на Томис­лав Хрис­тов, учас­т­вал с успех на фес­тивала IDFA в Амс­тер­дам, е номиниран за докумен­тален филм. Бъл­гар­с­кото докумен­тално кино отново се заяви на най-високата европейска сцена, след номинациите на Адела Пеева за „Чия е тази песен?“ и „Раз­вод по албан­ски“.

За първи път бъл­гар­ски филм учас­тва за приза за най-добра европейска комедия. Коп­родук­цията на Бел­гия, Холан­дия и Бъл­гария и почти изцяло снимана у нас, „Бел­гийс­кият крал“, ще се бори за комедий­ния приз, като има сериозни шан­сове за успех. Сред номинациите за най-добър европейски филм са „Нелюбов” на Анд­рей Звягин­цев, „120 удара в минута” на Робен Кам­пийо. Номинациите за режисура включ­ват Аки Каурис­маки, Илдико Еньеди, Рубен Ост­лунд, Анд­рей Звягин­цев за твор­бите им, номинирани в основ­ната категория за най-добър филм, както и Йор­гос Лан­тимос за най-новия му филм „The Killing Of A Sacred Deer”.

България

Икономика

Н. Василев: Бюджет 2021 е най-популисткият от въвеждането на валутния борд

Н. Василев: Бюджет 2021 е най-популисткият от въвеждането на валутния борд

Бюджет 2021 е най-популисткият от въвеж­дането на валут­ния борд досега. Раз­дават се милиарди, но без да има нуж­ното пок­ритие от приходи, и то…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Шахтьор подчини Реал (Мадрид) като гост

Отборът на Шах­тьор (Донецк) пос­тигна изненад­ваща победа с 3:2 като гост на Реал (Мад­рид) в двубой от група В на Шам­пион­с­ката лига. Попад…

Прочети още:

Loading...

Свят

Болниците в Европа под сериозно напрежение заради заразените

Болниците в Европа под сериозно напрежение заради заразените

На Стария континент са регистрани над 5 млн. заболели и 200 000 починали

Бол­нич­ните сис­теми на Европа са под­ложени на огромно нап­режение пора…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...