Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб24102020

Брой 204, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) На гроба на Мина Тодорова звучаха стихове

На гроба на Мина Тодорова звучаха стихове

На гроба на Мина Тодорова звучаха стихове

За седма година бъл­гар­с­кото училище “Св.св.Кирил и Методий“ в Париж организира традицион­ното литературно четене на тема “Две сърца се знойно любят“, в почит на поета Яворов и неговата любима и муза — елен­чан­ката Мина Тодорова, сес­тра на писателя Петко Ю.Тодоров.

Литератур­ната среща се е със­тояла пред гроба на Мина в гробищ­ния парк на париж­кото пред­г­радие „Булон-Бианкур” на 11 ноем­ври.

На този ден хрис­тияните почитат Свети Мина, а Първа бъл­гар­ска гим­назия в Париж чес­тва 11 години от своето съз­даване.

Учител­ките в бъл­гар­с­кото училище Румяна Шибилева-Ронжие, Любомира Колева и Ренета Лид­кова са инициаторите за емоционал­ния “полет“ в твор­чес­т­вото на Яворов с ученици от 8 до 12 клас.

Гост на литератур­ното събитие са били Елена Волева — Равол, отк­рила гроба на Мина, както и френ­с­кият поет Рьоне ле Бар, поз­наващ твор­чес­т­вото на Яворов и историята му.

Елена Волева — Равол е на 94 години и от 40 години се грижи за гроба на Мина Тодорова във Фран­ция. Тя е предос­тавила докумен­тация, свър­зана с датите на смъртта и пог­ребението на бележитата елен­чанка в архива на община Елена.

Извес­тна е с благот­ворител­ната си дей­ност и актив­ната работа за популяризиране на бъл­гар­с­ката кул­тура и изкус­тво. За големите й зас­луги е наг­радена с брон­зов медал за принос към кул­турата “Френ­ски Ренесанс — кул­тура, солидар­ност, фран­кофония“.

България

Икономика

Н. Василев: Бюджет 2021 е най-популисткият от въвеждането на валутния борд

Н. Василев: Бюджет 2021 е най-популисткият от въвеждането на валутния борд

Бюджет 2021 е най-популисткият от въвеж­дането на валут­ния борд досега. Раз­дават се милиарди, но без да има нуж­ното пок­ритие от приходи, и то…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Шахтьор подчини Реал (Мадрид) като гост

Отборът на Шах­тьор (Донецк) пос­тигна изненад­ваща победа с 3:2 като гост на Реал (Мад­рид) в двубой от група В на Шам­пион­с­ката лига. Попад…

Прочети още:

Loading...

Свят

Болниците в Европа под сериозно напрежение заради заразените

Болниците в Европа под сериозно напрежение заради заразените

На Стария континент са регистрани над 5 млн. заболели и 200 000 починали

Бол­нич­ните сис­теми на Европа са под­ложени на огромно нап­режение пора…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...