Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 204, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Табели ще показват места във Велико Търново, на които са снимани филми

Табели ще показват места във Велико Търново, на които са снимани филми

Табели ще показват места във Велико Търново, на които са снимани филми

Табели ще показ­ват места във Велико Тър­ново, на които са снимани обичани бъл­гар­ски филми, съобщи дирек­торът Регионал­ния исторически музей д-р Иван Църов.

Поне в шест филма на Бъл­гар­с­ката кинематог­рафия има кадри, зас­нети на крепостта “Царевец“. Една от най-популярните продук­ции е “Сват­бите на Йоан Асен“, в която учас­т­ват Апос­тол Карамитев, Стефан Данаилов, Виолета Гин­дева, Коста Цонев.

Царевец” е бил естес­т­вен декор и за филма “Ивайло“, както и за едно от най-популярните бъл­гар­ски заг­лавия от 60-те години на миналия век — “Бъди щас­т­лива, Ани!“

Кадър от филма “Крадецът на прас­кови“ на режисьора Въло Радев, по повестта на Емилиян Станев, също е зас­нет на историчес­ката крепост. Точ­ното място се намира до север­ната кула на крепостта, където воен­ноп­лен­никът Иво Обретенович — в ролята е сръб­с­кият актьор Раде Мар­кович, и Елисавета, превъп­лътена от незаб­равимата Невена Коканова, се срещат.

Във Велико Тър­ново са снимани над 50 бъл­гар­ски и чуж­дес­т­ранни продук­ции, така красотата на града е естес­т­вен и дос­товерен декор. На Самовод­с­ката чар­шия са снимани емб­лематични кадри от фил­мите “Тър­нов­с­ката царица“, “Капитан Петко вой­вода“, “Иван Кон­дарев“. Идеята е мал­ките обоз­начителни табели да припом­нят за обичаните бъл­гар­ски филми и актьори, както и да провокират любопит­с­т­вото на турис­тите.

България

Икономика

Loading...

Спорт

Лицензът на „сините“ виси със страшна сила, твърди шеф от „Герена“

Новият изпъл­нителен дирек­тор на Лев­ски Иво Ивко бе категоричен, че лицен­зът на “сините“ виси неп­рекъс­нато и със страшна сила и допълни, че б…

Прочети още:

Loading...

Свят

Италия е разделена заради ковид пропуските за работещите

Засегнати са около 15 % от служителите в частния сектор и 8 % от тези в обществения сектор

Здрав­ните ковид пропуски от днес са задъл­жителни з…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...