Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 240, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) БАН представи новата версия на филма „Хан Аспарух”

БАН представи новата версия на филма „Хан Аспарух”

БАН представи новата версия на филма „Хан Аспарух”

Нова вер­сия на епич­ната фил­мова трилогия „Хан Аспарух“ пред­с­тави Бъл­гар­с­ката академия на науките на 18 ноем­ври в зала „Проф. Марин Дринов“. Фил­мът „Ханът и империята“ на режисьора акад. Люд­мил Стай­ков е съз­даден от дигитално рес­тав­рирано изоб­ражение на оригинал­ния филм, така както е бил зас­нет, като е изпол­з­вана най-новата съв­ременна тех­нология. Продуцент е „Доли медия студио“.

Този проект се случва 38 години след съз­даването на трилогията. „Фанагория”, „Преселението” и „Земя завинаги”, са едни от най-гледаните ленти в бъл­гар­с­кото кино въобще, с общо над 10 милиона зрители.

Сега, на базата на класичес­ката творба, в която нав­ремето са взели учас­тие над 100 000 души, е съз­дадена нова творба с времет­раене около 2 часа и половина. Оригинал­ният материал е рес­тав­риран, мон­тиран отново, фил­мът е с чисто нов звук и съв­ременна визия. Работата по новата вер­сия е отнела около година и половина на акад. Стай­ков.

Именития режисьор каза: “За пръв път в Бъл­гария се прис­тъпва към такава рес­тав­рация на изоб­ражението на оригинал­ния филм, който ще бъде предаден на Бъл­гар­ска национална фил­мотека“.

Според специал­с­тите, въз­к­ресяването на епоса със Стойко Пеев, Васил Михай­лов, Йосиф Сър­ча­джиев, Аня Пен­чева, Ваня Цвет­кова, Богомил Симеонов, Петър Слабаков, Джоко Росич и още знаменити актьори ще се превърне в истин­ско киносъбитие.

Икономика

Loading...

Спорт

Сестри Стоеви на полуфиналите във финалния турнир на световните серии

Сестри Стоеви на полуфиналите във финалния турнир на световните серии

Сес­т­рите Стефани и Габ­риела Стоеви намериха място в полуфиналите на финал­ния тур­нир на Светов­ните серии по бад­мин­тон в Бали (Индонезия) с на…

Прочети още:

Loading...

Свят

Лавров и Блинкен разговаряха в Стокхолм

Дър­жав­ният сек­ретар на САЩ Антъни Блин­кен се срещна с рус­кия си колега Сер­гей Лав­ров, за да го предуп­реди лице в лице за „сериоз­ните пос­леди…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

5% по-високи заплати за чиновниците догодина

5% по-високи заплати за чиновниците догодина

Инфлацията притеснява всички, но не е чак толкова висока, обави служебният финансов министър Валери Белчев

Въп­реки че все още е рано за оконч…

Прочети още:

Loading...