Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет14082020

Брой 154, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65286 BGN1 GBP = 2.16418 BGN1 CHF = 1.81364 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Обичаят “Сурва“ няма да отпадне от списъка на ЮНЕСКО

Обичаят “Сурва“ няма да отпадне от списъка на ЮНЕСКО

Обичаят “Сурва“ няма да отпадне от списъка на ЮНЕСКО

“Сурва“ няма да отпадне от пред­с­тавител­ния списък на ЮНЕСКО заради пропус­натата година на фес­тивала. Това заяви д-р Ирена Тодорова — изпъл­нителен дирек­тор на Регионал­ния цен­тър за опаз­ване на нематериал­ното кул­турно нас­лед­с­тво в Югоиз­точна Европа под егидата на ЮНЕСКО. По думите й валид­ността на впис­ването се запазва, защото не фес­тивалът, а обичаят, който се отбелязва и днес, е част от светов­ното кул­турно богат­с­тво.

Пет­десет и седем ритуални огньове лум­наха снощи в населените места в Пер­нишко. Независимо от вод­ната криза, жителите на региона се съб­раха на най-големия зимен праз­ник, за да гонят злото с маски, хлопки и огнен танц. В гр. Батановци се срещ­наха четири групи — от града, от с. Черна гора, от София и кукери от кар­лов­с­кото село Дъбене. В групата на Батановци има 57 деца, каза кметът на населеното място Радос­лав Пет­ров.

“Жителите на селата и махалите около Пер­ник са истин­с­ките пазители. Те бук­вално пренасят традицията през годините, без значение от теж­ките битови условия в момента“, допълни д-р Тодорова.

Според нея това са изявите на силата на общ­ността, духа и вярата в значимостта на ритуалите за съх­раняване на народ­ността.

Отбеляз­ването на праз­ника продъл­жава и днес. Традицията е съх­ранена в общините Пер­ник, Радомир, Ковачевци, Земен и Брез­ник.

/ММ/

България

Икономика

Спорт

Херо гони рекорд в бъл­гар­с­кия фут­бол

В двубоя срещу един от бив­шите си клубове — Лев­ски, нас­тав­никът на Берое Димитър Димитров-Херо стана вторият старши треньор в историята на б…

Прочети още:

Loading...

Свят

Демонстрациите в Беларус не стихват пети пореден ден

Демон­с­т­рациите в Беларус не стих­ват пети пореден ден

7000 души са задържани от неделя 0 “Комерсант“: Страната се раздели на арестуващи и арестувани

Демон­с­т­рациите в Беларус продъл­жават вече …

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...