Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон21092020

Брой 180, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65286 BGN1 GBP = 2.14178 BGN1 CHF = 1.81499 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) “Пражка банка” – сградата с жътварките

“Пражка банка” – сградата с жътварките

Сградата на праж­ката кредитна банка, намираща се на столич­ния бул. „Дон­дуков“, е една от емб­лематич­ните и интерес­ните сгради в историчес­ката част на града. Архитекти на сградата са прочутият Георги Фин­гов, Димо Ничев и Георги Апос­толов. Интересен факт е, че ней­ният проект е изработен от архитекта на Съдеб­ната палата в София Пенчо Кой­чев. Той раз­к­расява фасадата й, като добавя елеган­т­ните и красиви жът­варки от пос­лед­ния етаж.

Клонът на праж­ката банка в София пред­с­тав­лява кубично тяло, внушаващо тежест и със строго излъч­ване. Сградата е като един миниатюрен софийски небос­тър­гач. Украсата на сградата е със­редоточена в завър­ш­ващата част.

Инт­ригуващи са и детай­лите по пар­тер­ния етаж – решет­ките от ковано желязо и лицето върху глав­ния вход – и двете са геомет­рични и стилизирани, което ни отвежда към почерка на ар деко.

България

Икономика

Спорт

Свят

Земеделие

По стъпките на Алпийската коза в Сакар планина

По стъп­ките на Алпийс­ката коза в Сакар планина

Няма как на бъл­гар­с­кия пазар да се издър­жаш с такава ниска изкупна цена на яреш­кото месо и козето мляко, категоричен е д-р Бранимир Синапов

Д…

Прочети още:

Loading...