Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря12082020

Брой 152, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65987 BGN1 GBP = 2.17694 BGN1 CHF = 1.82056 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Какво четат писателите днес

Какво четат писателите днес

Какво четат писателите днес

Британ­с­кият “Гар­диън“ попита водещи съв­ременни писатели какво четат в момента, когато всички сме тревожни и зат­ворени по домовете си. Кои са четивата, пов­дигащи духа според пишещите?

Писател­ката Елиф Шафак, автор на “Любов“, “Копелето на Истан­бул“, “Трите дъщери на Ева“.

“В тези дни отк­рих, че чета повече от всякога биог­рафии и автобиог­рафии. I’m Your Man: The Life of Leonard Cohen от жур­налис­т­ката Силви Симънс е превъз­ходна и я препоръч­вам горещо в тези странни, нес­покойни дни. Докато четете, чувате някъде на заден план музиката. Топла, истин­ска, наситена и обод­ряваща, без да се старае да е такава. Има тол­кова много в тази книга: любов, раз­бира се, но и трагизъм. Много талант, но и бор­бата на един инт­роверт. Има хумор, хуманизъм, тъга, мелан­холия, самота. Красотата на музиката на Коен, но и лириката му, слож­ността на харак­тера му.

Винаги съм обичала музиката му, но има един магичен момент, който винаги ще помня – един кон­церт в Истан­бул малко преди смъртта му. Беше прек­расна вечер със звез­дно небе. В моето съз­нание Коен винаги ще пее на сцената в Истан­бул, облечен в неиз­мен­ния си кос­тюм и тъгата си, винаги ще помня стран­ната смесица от пакос­т­ливост и срамеж­ливост, както и “галан­т­ната скром­ност, с която под­хожда към големите теми.“

Японецът Казуо Ишигуро, автор на “Остатъците от деня“,Никога не ме напус­кай“.

The Fortnight in September от автора Ар Си Шериф – най-повдигащата духа, жиз­неут­вър­ж­даваща книга, за която мога да се сетя в момента. Издаден през 1931 г., това е деликатен раз­каз за обик­новено семейс­тво от нис­ката средна класа от Южен Лон­дон, което се готви, отива и се нас­лаж­дава на почив­ката си в малко градче в Съсекс. Шериф ни пред­лага най-доброто в жанра „Анг­лийска вакан­ция край морето” и дос­тойн­с­т­вото на всекид­нев­ния живот – те рядко са били улавяни с такава майс­тор­ска деликат­ност”.

България

Икономика

Loading...

Спорт

Потен­циалът на нашия отбор е много по-голям, заяви Херо

Треньорът на Берое Димитър Димитров-Херо заяви, че потен­циалът на водения от него тим е много по-голям. „Сигурно раз­ликата с Лев­ски отп­реди …

Прочети още:

Loading...

Свят

Кървави сблъсъци в Беларус при протестите след изборите

Кър­вави сблъсъци в Беларус при протес­тите след изборите

Опозиционната лидерка Светлана Тихановска пристигна в Литва, след като е била задържана в в Минск за седем часа

Най-малко един човек е загина…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...