Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб15082020

Брой 154, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65286 BGN1 GBP = 2.16418 BGN1 CHF = 1.81364 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Театърът във Велико Търново гостува в Пловдив с мюзикъла “Зех тъ, Радке! Зех тъ!“

Театърът във Велико Търново гостува в Пловдив с мюзикъла “Зех тъ, Радке! Зех тъ!“

Театърът във Велико Търново гостува в Пловдив с мюзикъла “Зех тъ, Радке! Зех тъ!“

Плов­див­чани ще го видят само на 8 юли от 20.30 ч. в Лятно кино „Орфей“. Пос­танов­ката е по комедията “Михал Миш­коед“ на Сава Доб­роп­лодни и музика на Димитър Въл­чев, а тек­с­тът на пес­ните е на Миряна Башева. Тър­нов­с­кият храм на Мел­помена е пър­вият в Бъл­гария, който пос­тавя “Зех тъ, Радке! Зех тъ!“ като мюзикъл, в основата на който е популяр­ния през 70-те години на миналия век телевизионен вариант на Хачо Боя­джиев.

Учас­т­ват солист-актьори, оркес­тър, хор и балет. Театърът е увеличително стъкло, лупа или магическа кутия. Ако е вярно, че светът се е раз­делял с миналото смеейки се, това може да бъде и лекар­с­тво. 100 минути смях през сълзи или смях със сълзи — както ви се харесва.

Сава Доб­роп­лодни е учител в Шумен. Сред най-изтъкнатите му ученици са Васил Друмев, Илия Блъс­ков, Добри Вой­ников. Има голямо влияние върху тях и раз­вива интерес към литературата и теат­рал­ното изкус­тво.

Самият той превежда на бъл­гар­ски език и пише пиеси, които пред­с­тав­ляват начал­ната фаза на раз­витие на бъл­гар­с­ката драматур­гия, която по-късно е раз­вита от неговите пос­ледователи и ученици. На 15 август 1856 г. пред­с­тавя пър­вата драматур­гична творба в Бъл­гария – побъл­гарената комедия (по гръц­кия писател Мил­тиадис Хур­музис) „Михал Миш­коед“, с която пос­тавя началото на бъл­гар­с­кия театър.

България

Икономика

Спорт

Херо гони рекорд в бъл­гар­с­кия фут­бол

В двубоя срещу един от бив­шите си клубове — Лев­ски, нас­тав­никът на Берое Димитър Димитров-Херо стана вторият старши треньор в историята на б…

Прочети още:

Loading...

Свят

Демонстрациите в Беларус не стихват пети пореден ден

Демон­с­т­рациите в Беларус не стих­ват пети пореден ден

7000 души са задържани от неделя 0 “Комерсант“: Страната се раздели на арестуващи и арестувани

Демон­с­т­рациите в Беларус продъл­жават вече …

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...