Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря21102020

Брой 202, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Картина на Ботичели ще продадат за 80 милиона долара в търг

Картина на Ботичели ще продадат за 80 милиона долара в търг

Картина на Ботичели ще продадат за 80 милиона долара в търг

Кар­тина на италиан­с­кия майс­тор на Ренесанса Сан­дро Ботичели може да бъде продадена за над 80 милиона долара, когато се появи на търг в Ню Йорк през януари, съобщи аук­цион­ната къща “Сот­бис“.

“Млад мъж, който държи медальон“ е обявена от аук­цион­ната къща като една от най-великите кар­тини от епохата, която все още в час­тни ръце.

Така ще се раз­бие рекорда от 10,4 милиона долара, пос­тавен преди седем години за кар­тина на родения във Флорен­ция майс­тор.

Темата на загадъч­ния пор­т­рет не е извес­тна, но историците на изкус­т­вото смятат, че това може да е изоб­ражение на близък приятел на семейс­тво Медичи, управ­лявало италиан­с­кия град по времето на Ботичели.

Кар­тината е датирана в най-плодотворните години на худож­ника в края на XV век, когато папа Сикст IV го кани да помогне за украсата на Сик­с­тин­с­ката капела в Рим. През този период той продуцира някои от най-известните си творби, включително “Раж­дането на Венера“.

“Това платно на Ботичели е много по-зрелищно във всяко отношение от всичко, което сме виж­дали да излиза на пазара“, каза един от шефовете на аук­циона. Въп­реки въз­растта си, кар­тината е съх­ранявана в безуп­речно със­тояние и е била изложена в няколко музея. Шедьовърът сменя соб­с­т­вениците си през 1982 г., когато час­тен колек­ционер дава около 1,3 милиона долара.

България

Експертният съвет подкрепи носенето на маски и на открито

Експертният съвет подкрепи носенето на маски и на открито

Екс­пер­т­ните съвети по епидемиология и по инфек­циозни болести към МЗ под­к­репят носенето на маски на отк­рито, съоб­щиха от прес­служ­бата на Мини…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Спорт

УЕФА избра съдиите на родните тимове в Лига Европа

УЕФА обяви нарядите за пред­с­тоящите първи мачове от груповата фаза на Лига Европа. В чет­вър­тък ЦСКА приема румън­с­кия Клуж от 19,55 часа на н…

Прочети още:

Loading...

Свят

Променят правилата за финалния дебат между Тръмп и Байдън

Променят правилата за финалния дебат между Тръмп и Байдън

Финал­ният дебат на 22 октом­ври между двамата кан­дидати за президент на САЩ на изборите на 3 ноем­ври, Доналд Тръмп и Джо Бай­дън, ще премине п…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...