Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 209, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Фестивалният живот на моноспектакъла „Мъжка задушница“

Фестивалният живот на моноспектакъла „Мъжка задушница“

Съз­даден във време на пан­демия, монос­пек­такълът „Мъжка задуш­ница“ пос­тави началото на фес­тивал­ния си живот. След като бе пред­с­тавен на Лят­ната сцена в Созопол на 37-ите Праз­ници на изкус­т­вата „Аполония“, спек­такълът поема към Плов­див, София и Враца.

Режисьор на „Мъжка задуш­ница“ е Емил Бонев, а в глав­ната роля е актьорът Николай Урумов. Пос­танов­ката пресъз­дава живота на бъл­гар­с­кия революционер и общес­т­веник от края на XIX век поп Минчо Кън­чев Стоянов. Тя се базира на книгата му „Вид­рица“, чийто ръкопис се пази в Народ­ната биб­лиотека.

В книгата поп Кън­чев раз­казва за живота си, за революцион­ните комитети, за делото и идеите на Лев­ски, от които е силно запален, за Старозагор­с­кото въс­тание, за заточението си в Диар­бекир, за идеалите си и пър­вите години на свободна Бъл­гария. Тя съх­ранява житието, родовата хроника, мемоарите, пътеписите, запис­ките и корес­пон­ден­цията му. Емил Бонев отсява 47 страници, от общо 2200, които прев­ръща в „Мъжка задуш­ница“.

Да влезеш в кожата на поп Минчо Кън­чев, на един такъв чудак, на един своеоб­разен наш, бъл­гар­ски барон Мюн­хаузен, никак не е лесно, защото всичко описано от него е неговото житие и битие. Всичко това е преживяно, изживяно. В монос­пек­такъла актьорът пресъз­дава 16 образа, като най-силен остава този на поп Минчо Кън­чев. За да узрее за него, Урумов има нужда от 10-годишна под­готовка. В крайна сметка той пред­с­тавя прев­рат­нос­тите на лич­ната съдба на героя и събитията, на които става свидетел, с присъщото за поп Кън­чев чув­с­тво за хумор.

Николай Урумов ще влезе в образа на поп Минчо Кън­чев на:

18 сеп­тем­ври в Плов­див на „Сцена на кръс­топът“; 29 сеп­тем­ври в парка на Военна академия в рам­ките на фес­тивала „София моно“; 3 октом­ври на Фес­тивала на мал­ките теат­рални форми във Враца.

България

Икономика

Loading...

Спорт

Мениджърът на Манчестър Юнайтед разкри какво е казал на играчите си при 0:2

Мениджърът на Манчестър Юнайтед разкри какво е казал на играчите си при 0:2

Мени­джърът на Ман­чес­тър Юнай­тед Оле Гунар Сол­с­кяер обясни какво е казал на фут­болис­тите си на почив­ката на мача срещу Аталанта. “Чер­вените д…

Прочети още:

Loading...

Свят

Великобритания е пред здравен колапс, 1000 влизат в болница на ден

Великобритания е пред здравен колапс, 1000 влизат в болница на ден

САЩ разрешиха трета доза „Модерна“ и втора „Джонсън и Джонсън“

Расте натис­кът върху бол­ниците в Обединеното крал­с­тво. С близо 50 000 случая н…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Купуваме все по-некачествени храни, предимно от внос

Купуваме все по-некачествени храни, предимно от внос

Влошаването на качеството на хранене отново ще ни нареди на първо място в ЕС по сърдечно-съдови заболявания и свързани с храненето болести

„З…

Прочети още:

Loading...