Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 151, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) „Бал с маски“ открива Фестивала на оперното и балетното изкуство 2021

„Бал с маски“ открива Фестивала на оперното и балетното изкуство 2021

Днес се отк­рива 51-вото издание на Фес­тивала за оперно и балетно изкус­тво /ФОБИ/ в Стара Загора. Кул­тур­ният форум, който събира опер­ния елит от 26 ноем­ври до 10 декем­ври, е организиран при спаз­ване на всички противоепидемични мерки.

Фес­тивалът е пос­ветен на 100 години от съз­даването на Дър­жавна музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“, 125 години от рож­дението на Петко Стай­нов, 80 години от рож­дението на проф. Алек­сан­дър Йосифов и Евдокия Здравкова-Хорозова и 90-ата годиш­нина на маес­тро Борис­лав Иванов. Дирек­тор на операта е Огнян Драганов.Премиерата на операта “Бал с маски“ от Дж. Верди е на 26 и 27 ноем­ври– отк­риване на фес­тивала. Пред­с­тав­лението се пос­вещава на 80-ата годиш­нина на Евдокия Здравкова-Хорозова, дъл­гогодишен солист на Старозагор­с­ката опера.В двата премиерни спек­такъла зрителите ще се нас­ладят на изкус­т­вото на блес­тящи солисти в глав­ните роли. На 26 ноем­ври в ролята на Рикардо ще се изяви тенорът Ивайло Михай­лов, който е нап­равил дебюта си в Сполето, Италия, а сега ще пее за първи път в тази роля на бъл­гар­ска сцена. В ролята на Амелия дебютира соп­раното Русалина Мочукова.

Ролята на Ренато ще изпълни Алек­сан­дър Крунев, Оскар ще бъде Емилия Иванова, а мис­териоз­ната Улрика — Даниела Дякова. На 27 ноем­ври двама румънци гос­туват в новата пос­тановка– в ролята на Рикардо ще видим тенора Адриан Думитру, а в ролята на Ренато баритона с меж­дународно приз­нание Йонуц Паску. Амелия е Йоана Желез­чева, Оскар — Емилия Иванова, а в ролята на Улрика ще дебютира Даниела Нинева. Учас­т­ват още солис­тите Валери Тур­манов, Алек­сан­дър Марулев, Евгений Араба­джиев, Игнат Желев, Живко Доб­рев, Кос­тадин Якшев, хор, оркес­тър на Дър­жавна опера-Стара Загора.

България

Икономика

Loading...

Спорт

Свят

ФБР претърси дома на Тръмп

ФБР претърси дома на Тръмп

Бившият президент обяви, че е обект на политическа репресия

Служители на ФБР претър­сиха дома на бив­шия президент Доналд Тръмп във Флорида, съ…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

6,5 млн. тона жито в хамбарите

6,5 млн. тона жито в хамбарите

Служеб­ният агроминис­тър Явор Гечев няма да заб­ранява вносът на украин­ско зърно,но ще иска то да не се смесва с бъл­гар­с­кото, защото нашето е …

Прочети още:

Loading...