Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 98, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Музеят в Пловдив се включва в Европейската нощ на музеите

Музеят в Пловдив се включва в Европейската нощ на музеите

Регионал­ният исторически музей в Плов­див ще се включи в Европейс­ката нощ на музеите на 14 май с кон­церт на орган, изложба “Яйцето“ и рекон­с­т­руираните лик и носия на Хаджи Димитър. Музеят ще учас­тва с екс­позиция „Съединение на Бъл­гария от 1885 г.“ и екс­позиция „Бъл­гар­ско Въз­раж­дане“, които ще работят със свободен вход между 18.00 и 23.30 ч.

В зала “Съединение“ Велис­лава Карагенова и Надежда Куз­манова ще изпъл­нят творби на Йозеф Райн­бер­гер, Мен­дел­сон и Бах. По време на Европейс­ката нощ на музеите в залата за временни изложби на площад „Съединение“ ще видим лич­ната колек­ция от яйца на д-р Ваня Вел­кова, под над­с­лов „Яйцето“ от над 370 яйца от 60 страни на 6 кон­тинента.

Екс­позиция „Бъл­гар­ско Въз­раж­дане“ ще пред­с­тави дарената от сдружение „Хай­дути“ носия на Хаджи Димитър. Тя е рекон­с­т­руирана по снимка от тер­зията Иван Гър­бача. Изработ­ката е отнела един месец, дрехата е шита на ръка с автен­тични материали — 12 метра шаяк и 200 метра гай­тан. Главата на манекена, на който ще бъде пред­с­тавена носията, пред­с­тав­лява 3D рекон­с­т­рук­ция на лика на Хаджи Димитър. Посетителите ще могат да видят и да се снимат с дарението.

България

Икономика

Родните картофи ще поскъпнат двойно тази година

Родните картофи ще поскъпнат двойно тази година

Спочти 100% са се повишили раз­ходите за декар земедел­ска продук­ция в сек­тор “Плодове и зелен­чуци“, това са наб­людения на произ­водители от Го…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Трима родни щангисти отказаха на Катар

Трима от най-добрите ни щан­гисти отх­вър­лиха пред­ложение да се със­тезават за Катар на олим­пийс­ките игри в Париж през 2024 г. Офер­тата е била …

Прочети още:

Loading...

Свят

Москва: Над 1700 украински бойци са напуснали “Азовстал“ от понеделник насам

Москва: Над 1700 украински бойци са напуснали “Азовстал“ от понеделник насам

Киев удължава военното положение и мобилизацията с още 90 дни

ЕК дава спешно 248 млн. евро на Полша, Румъния, Унгария, Словакия и Чехия за бе…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...