Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 185, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Райна Кабаиванска получи наградата “Карлота Болонини“ в Рим

Райна Кабаиванска получи наградата “Карлота Болонини“ в Рим

Райна Кабаиван­ска бе отличена с наг­радата “Кар­лота Болонини“ в Рим на тър­жес­т­вена церемония по случай 100 години от рож­дението на големия италиан­ски режисьор Мауро Болонини.

Фил­мовият режисьор е зас­нел шедьов­рите “Травиата“, “Веселата вдовица“ и “Адриана Лекув­рьор“ с учас­тието на Кабаиван­ска. Режисирал е и историчес­ката “Тоска“ в Рим през 1991 г., в която опер­ната прима е на сцената с Лучано Павароти.

На 26 юни в Дома на киното, във “Вила Бор­гезе“ се със­тоя и меж­дународ­ната премиера на докумен­тал­ния филм “Школата Кабаиван­ска“ (La Scuola Kabaivanska), пос­ветен на 20-годишнината на майс­тор­с­кия клас на Кабаиван­ска. Фил­мът е раз­каз е от първо лице, от името на оперна дива. Режисьор е Найо Тицин, сценарият е на Петър Бар­балов, а продуцент е д-р Георги Текев.

Във филма се включ­ват ученици на Райна Кабаиван­ска, сега певци със световна слава — Анд­реа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, Мария Радоева, както и двама млади дебютанти — Алек­сан­д­рина Михай­лова и Джузепе Инфан­тино. За съз­даването на пър­вия майс­тор­ски клас в Бъл­гария говори неговият основател и продуцент, изпъл­нител­ният дирек­тор на НБУ д-р Георги Текев.

България

Икономика

Спорт

Свят

Земеделие