Салами без месо
- Публикувана в Вторник, 24 Януари 2023
Най-масовият колбас „Бургас“ се прави от над 20 производители, но той няма нищо общо с оригинала, показва проучване на “Активни потребители“
Колбасите, съдържащи в наименованието “Бургас“, са най-разпространените шпекови салами на пазара. За да направи проучване какво съдържат те от сдружение “Активни потребители“ са закупили в търговските вериги 25 марки с това име от над 20 различни производители. Тези продукти обаче нямат нищо общо с оригинала на някогашния производител “Родопа-Бургас“ — нито с рецептата, нито със стандарта за производство БДС 18–86. От “Активни потребители“ иронично отбелязват за “вегетарианска мода“ при саламите — в тях може да се открият картофено нишесте, целина, растителни фибри — без глутен, соев протеин, соеви фибри, пшенични фибри, овесени фибри, синап, концентрат от червено цвекло, хидролизиран растителен протеин. Иновации има дори във вида на месото — поне при 7 марки е добавено пилешко, въпреки че то обичайно не се използва при трайните салами. От тестваните от нас 25 търговски марки на горните изисквания съответстват само 5.