Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб23012021

Брой 15, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Начална Цвети Пиронкова се класира за Мелбърн

Цвети Пиронкова се класира за Мелбърн

Цвети Пиронкова се класира за Мелбърн

Цветана Пирон­кова намери място в основ­ната схема на пър­вия за годината тур­нир от Големия шлем — Отк­ритото пър­вен­с­тво по тенис на Авс­т­ралия. В пос­лед­ния кръг на квалификациите в Дубай пос­тавената под номер 21 в пресяв­ките плов­див­чанка победи 14-ата Мар­гарита Гас­парян (Русия) с 6:3, 7:5. Въп­реки че бе колеб­лива на моменти, най-добрата бъл­гар­ска тенисис­тка успя да наложи волята си и да спечели след 1 час и 26 минути игра. 136-ата в света в момента Пирон­кова пропиля ранен аванс от 3:0, но с втора серия от три поредни гейма взе пър­вия сет.

Във втората част 125-ата в класацията на WТА Гас­парян поведе с 3:0, но Цвети изравни за 3:3, а при 4:4 бъл­гар­ката пропусна да реализира брейк от 40:15 в своя полза при сер­вис на рус­кинята. Плов­див­чан­ката все пак проби за 6:5, а в след­ващия гейм зат­вори мача при чет­вър­тата си въз­мож­ност.

Пирон­кова сер­вира солидно в срещата, като загуби само 7 от 36 разиг­рани точки при първи сер­вис. Ней­ната ефек­тив­ност на първи сер­вис бе 81% процента срещу 67% за Гас­парян. Бъл­гар­ката бе по-прецизна и при точ­ките си за пробив, реализирайки 4 от 8 или 50% успеваемост. В същото време Гас­парян също имаше 8 въз­мож­ности за пробив, но успя да опол­зот­вори само два от своите шан­сове.

Това бе втора победа за Цветана Пирон­кова над тази съпер­ничка след успеха й в Истан­бул през 2015 година, когато бъл­гар­ката печели с 0:6, 7:6(4), 7:6(3). След този успех 33-годишната плов­див­чанка извоюва 40 точки за светов­ната ран­г­листа и ще има гаран­тирани още 10 от учас­тие в пър­вия кръг на Australian Open. Тя спечели и 76 850 щат­ски долара от наг­рад­ния фонд.

Това ще бъде 13-то учас­тие на Цветана Пирон­кова на Отк­ритото пър­вен­с­тво на Авс­т­ралия и първо за нея от 2017 г. насам. До този момент тя не е прес­качала втория кръг в Мел­бърн. Плов­див­чан­ката се завърна триум­фално на корта през 2020-та след 3-годишна пауза заради май­чин­с­тво, като дос­тигна до 1/4-финал на US Open и игра в третия кръг на “Ролан Гарос“.

Цветана Пирон­кова отп­рави отново кратко пос­лание към феновете си след успеш­ното преодоляване на квалификациите за Australian Open. “Много съм щас­т­лива, че се класирах в основ­ната схема на тур­нир от Големия шлем. Много съм раз­въл­нувана, че ще се върна в Мел­бърн, защото не съм била там от няколко години, така че нямам тър­пение“, каза Пирон­кова в кратко видео обръщение към феновете.

Икономика

Култура

„Червената шапчица“ е любим спектакъл за деца

На 23 януари от 11.00 ч. на Голяма сцена в Софийс­ката опера и балет ще се играе пред­с­тав­ление на всички деца по приказ­ката на Шарл Перо „Чер…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Левски продаде Найджъл Робърта на Динамо (Загреб)

Левски продаде Найджъл Робърта на Динамо (Загреб)

Шефовете на двата клуба са си стиснали ръцете, остава нидерландецът да подпише своя договор

Нападателят на Лев­ски Найджъл Робърта ще продължи…

Прочети още:

Loading...

Свят

Байдън подписа първи укази в Белия дом, отменяйки ключови политики на Тръмп

Байдън подписа първи укази в Белия дом, отменяйки ключови политики на Тръмп

Пекин поздрави новия президент и призова за “единство“ с Вашингтон

Американ­с­кият президент Джо Бай­дън под­писа 17 указа и прок­ламации след вст…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...