Швейцария пречупи Камерун с гол на роден в Яунде
- Публикувана в Четвъртък, 24 Ноември 2022
Брийл Емболо реализира единственото попадение за „кръстоносците“
Отборът на Швейцария записа успешен старт на Мондиал 2022, след като надви Камерун с 1:0 в група “G”, в която са още Бразилия и Сърбия. Роденият в камерунската столица Яунде Брийл Емболо реализира единствения гол три минути след началото на второто полувреме. Нападателят, който като малък се мести да живее в алпийската страна, се разписа след перфектна асистенция на Джердан Шакири. Европейците имаха още две 100-процентови положения, но Рубен Варгас и Харис Сеферович пропуснаха. Африканците пък бяха по-опасният тим през първата част, но след това отпаднаха физически.
Второто полувреме започна с гол на „кръстоносците“. В 48-ата Емболо засече перфектно центриране на Шакири и не даде шанс на Онана — 1:0. Първоначално нападателят не се зарадва в знак на уважение към родината си. Независимо че губеха, африканците не успяваха да наложат натиск и не притесняваха кой знае колко вратаря Зомер. В 89-ата стражът на Камерун пак трябваше да спасява — този път след далечен шут на Джака. В добавеното време смяната Харис Сеферович пропусна чиста ситуация за втори гол за Швейцария.
След срещата 25-годишният Емболо заяви, че неговата гордост и дълбоките семейни връзки могат да бъдат забравени за 90 минути.Той е роден в столицата на Камерун Яунде и заминава за Франция на пет години с майка си, а по-късно се местят в Швейцария, където и получава гражданство през 2014 г. Емболо дебютира за националния отбор на „кръстоносците“ година по-късно и оттогава е изиграл близо 59 мача за тима, като има 11 гола. От 2019 година Емболо е играч на Борусия (Мьонхенгладбах). С екипа на елитния германски клуб той има 41 срещи и 11 гола.
“Когато отбелязах гола това бе много емоционален момент за мен. Камерун е моето родно място и майка ми и баща ми идват оттам, семейството ми. така че това бе специална двубой за мен и семейството ми”, заяви Емболо.
В следващия кръг “кръстоносците“ ще спорят с бразилците, а Камерун ще търси първите си точки срещу сърбите. И двата двубоя са на 28 ноември.