Радослав Цонев иска да спечели Купата с Арда
- Четвъртък, 02 Февруари 2023
Левски е моят отбор, но си тръгнах, защото не се чувствах желан, признава новото попълнение на тима от Кърджали
Новото попълнение на Арда — Радослав Цонев, се включи силно още в първите контроли на тима. По всичко изглежда, че той ще е един от основните двигатели на отбора от Кърджали през пролетния полусезон, за който клубът си поставя високата цел да спечели квота за Европа. Пред Sportal.bg Ради Цонев разкри как е станал футболист на Арда и защо е напуснал Левски.
27-годишният бивш национал разказа как се е стигнало до трансфер в тима от Кърджали и какви са целите на отбора: “През декември, след края на есенния полусезон, ми се обадиха Ивайло Петков и Александър Тунчев. Казаха, че ме искат в отбора. Арда го следя отдавна. Знам на какво ниво е като състав и реших, че за мен това ще е добра крачка. Изиграхме добри 50–60 минути в последната контрола, но тези мачове не са критерий. Ще видим в официалните двубои, но мисля, че отборът е на ниво, привлякоха се добри играчи и имаме шансове за добро представяне през пролетта. Имаме реални шансове да се класираме за Европа. Надявам се и да имаме късмет, защото ще ни е нужен, да се доберем до местата, които дават право на участие в европейските клубни турнири. Дано през настоящия полусезон да съм здрав, а и не само аз — целият отбор. Чувствам се добре. Психологически е много важно в началото на сезона как ще тръгнат нещата, отборът дали ще върви. Надявам се в най-скоро време да помагам с каквото мога и да покажа защо съм тук.”
“Амбициите — моите и на Арда, са да спечелим Купата на България, тъй като тя дава право на участие в европейските клубни турнири. Със сигурност ще е много трудно срещу ЦСКА 1948, но в този турнир всеки може да победи всеки и е много важно ние как ще влезем в мачовете. Надявам се да стигнем до успех”, заяви футболистът на Арда.
Ради Цонев разказа и за престоя си в Италия: “Отидох на 21 години в Лече. Четири години бях там. Със сигурност можех да постигна повече, давах всичко от себе си, имах една-две контузии, не се получиха нещата, но не съжалявам за нищо. Гледам само напред. Няма български футболисти, които да са звезди дори в долното ниво на италианския футбол, въпреки че през последните години имаме състезатели, които играят в Серия “А”. Нивото със сигурност е по-високо от нашата “А” група. Много се залага на тактиката. Още от малки футболистите ги карат тактически да са подготвени. Много се работи с тях като дисциплина не само на, но и извън терена.”
Футболистът разкри и подробности за завръщането си на „Герена“: “Когато ми се обадиха от Левски, брат ми Боби вече беше подписал, което също натежа. Все пак това е моят отбор от малък. Там съм израсъл, най-хубавите ми години са били на „Герена“. Дали съм направил компромис? Само финансово, тъй като имах по-добри предложения от Италия, но много исках да помогна на отбора, защото имаше труден момент с плащания и така нататък. Реших да се върна и не съжалявам за това. Имахме периоди, в които не получавахме заплати. След това нещата се изчистиха, но едва ли не с брат ми бяхме в тежест на отбора. Не знам. Нашето желание винаги е било да играем в Левски. Не си тръгнах по мое желание. Хората, които бяха в клуба, също мисля, че можеха да ми покажат, че ме искат. Като усетя някъде, че не съм желан — сам си тръгвам. Други неща не могат да ме задържат на някое място — нито финансово, нито нищо. Завърнах се в Левски, когато не бяха давали по 3–4 месеца заплати. Тръгнах си, защото не съм се чувствал желан. Не мисля за миналото. Когато съм бил на терена, когато е зависело нещо от мен — и игрово, и от финансова гледна точка, съм давал каквото мога. Максимума. Нещата, които не са зависели от мен, не мога да ги коментирам. Просто така е трябвало да стане.”
Ради Цонев разкри и защо не отиде при брат си Борислав в Китай и какъв треньор е Александър Тунчев: „ Не съм имал оферта от Китай. Да играя в чужбина не е моята цел. Тук се чувствам добре, надявам се да давам каквото мога на отбора, да помагам. Ще видим какво ще стане. Със сигурност ми е доста приятно да играя с Борислав. Времето ще покаже дали отново ще се съберем. Играем заедно от деца, разбираме се доста добре, така че ми е по-лесно и на терена, и извън него да сме заедно. Не обичам много да говоря за треньорите. С хубави впечатления съм от целия треньорски щаб на Арда. Надявам се да имаме само успех.”
Футболистът разкри защо като юноша на Пирин (Благоевград) е предпочел Левски пред ЦСКА: „Така сме го усетили. Както всяко едно дете, в нашето семейство повечето са левскари. Имахме предложение от двата отбора, но избрахме Левски, защото това е отборът, който харесваме. И феновете. Тогава тимът игра в Шампионска лига и се възхищавахме на много футболисти. Радвам се за това си решение. Тогава всички играеха много силно — и Христо Йовов, и чужденците, Елин Топузаков в защита, и Гонзо разбира се.”