Вестник Земя - национален всекидневник

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 111, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) Кирил Георгиев и Виктория Радева спечелиха титлите по класически шахмат

Кирил Георгиев и Виктория Радева спечелиха титлите по класически шахмат

Кирил Георгиев и Виктория Радева спечелиха титлите по класически шахмат

57-годишният гросмайстор извоюва първото място при мъжете за седми път, а за пловдивчанката това е трето златно отличие

Шампион на България по класически шахмат за 2023 година стана гросмайстор Кирил Георгиев. Опитният шахматист си осигури първото място кръг преди края на надпреварата, а в последната си партия отстъпи на Мартин Петров с белите фигури. Въпреки това с актив от 6.5 точки Георгиев заслужи титлата, повтаряйки успехите си от 1984, 1986, 1989, 2013, 2014 и 2015 година. На второ място остана Нургюл Салимова, а челната тройка се допълни от Момчил Петков.

Кирил Георгиев е роден на 28 ноември 1965 година в град Петрич. Името му е добре познато в шахматните среди. През 1983 година става световен шампион за юноши до 20 години. Известен е и с факта, че през 1988 г. на световното първенство по блиц шахмат в Канада, на четвъртфинала, той елиминира тогавашния най-силен шахматист в света - Гари Каспаров, с 3:1, като в една от партиите го побеждава с мат.

„Държавните индивидуални първенства за мъже и жени, които Българска федерация по шахмат 2022 с председател Васил Антонов организира през тази година, бяха на изключително високо ниво. Всичко по провеждането бе отлично“, - каза шампионът Кирил Георгиев.

85-тото издание на държавното индивидуално първенство по класически шахмат за мъже бе организирано от Българска федерация по шахмат 2022.

Шампионка на България в 70-ото държавно първенство по класически шахмат за жени стана гросмайстор Виктория Радева. Тя е родена на 15 май 2001 година в Пловдив. Нейн треньор е Йордан Иванов.

За трети път гросмайстор Виктория Радева печели титлата шампион по класически шахмат при жените. На 19 години става осмата българка с гросмайсторско звание. Едно от най-големите й постижения е вицесветовна шампионка за деца от първенството на планета в Бразилия през 2010 година.

„Бях изключително концентрирана, въпреки че бе един, мога да кажа, луд финал, защото имаше силна конкуренция и много обрати. Когато спечелих последната партия и разбрах, че ставам шампионка, бях много развълнувана. Трябваха ми около 10-тина минути, за да осъзная, че съм успяла отново да завоювам тази титла“, сподели победителката и допълни, че условията и провеждането на турнира са били на европейско ниво, благодарение на председателя на БФШ 2022 Васил Антонов и спонсорите от „Palms Bet“.

Сега на гросмайстор Виктория Радева й предстои подготовка за европейското индивидуално първенство за жени, което ще се проведе в края на месец март в Черна гора.

България

Служебният кабинет отчете успешен мандат

Служебният премиер Гълъб Донев отчете успешно проведени предсрочни избори, ръст на инвестициите и мерки за овладяване на инфлацията и напред...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Нова наредба променя изискванията за животновъдните обекти

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти е пуб...

Прочети още:

Loading...

Култура

Поетът Михаил Белчев получи специалната награда „Дървото на надеждата“

Поетът, композитор и певец Михаил Белчев удостоиха със специалната награда на община Челопеч „Дървото на надеждата“ за цялостно творчество.

П...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Бъдещи първокласници от ДГ „Славейче“ засадиха дръвчета в двора на детската градина

Мотото на патриотичното събитие бе „Посади дърво, създай живот!“. Партньор в инициативата е Южноцентралното държавно предприятие в Смолян, к...

Прочети още:

Loading...