Русия празнува победата до ранни зори
- Публикувана в Вторник, 03 Юли 2018
Президентът Владимир Путин позвънил на испанския крал след триумфа
Домакинът Русия хвърли поредната бомба на Мондиал 2018, след като отстрани Испания в първата фаза на директните елиминации и се класира за 1/4-финалите. Двата отбора не успяха да се победят в редовното време, завършвайки при резултат 1:1. Автогол на Сергей Игнашевич (12) даде преднина на “Ла Роха“, а точно изпълнената дузпа на Артьом Дзюба (41) върна “Сборная“ в играта. До края на редовното време и продълженията двата отбора не си отбелязаха голове и се стигна до изпълнението на 11-метрови наказателни удари.
Вратарят на Русия Игор Акинфеев спаси дузпите на Коке и Яго Аспас, а неговите съотборници бяха безупречни от бялата точка. Така Русия се класира на 1/4-финал след успех с 4:3 при изпълнението на 11-метровите наказателни удари. В следващата фаза – на 7 юли, домакините ще срещнат Хърватия.
Успехът на “Сборная“ предизвика всенародни празненства до ранни зори. “Горд съм, че съм руснак и присъствам на този празник. Ще кажа на децата и внуците ми, че бях тук, че победихме Испания и че съм бил горд с отбора. Този мач ще остане завинаги в сърцето ми“, каза Николай, който беше един от стотиците хиляди руснаци по улиците на Москва.
Феновете изпаднаха в еуфория, като дори по уличните лампи нямаше място за катерене. Най-употребяваният сувенир по време на празненствата, освен националния флаг, беше фалшив мустак в знак на признателност към селекционера Станислав Черчесов.
Руският президент Владимир Путин е позвънил по телефона на испанския крал Фeлипе VI след осминафинала на Световното между двата отбора. Това заяви прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.
“Президентът е отдал дължимото на майсторството и високата класа на испанския отбор. Заедно с това е подчертал, че избраната тактика от страна на нашия треньор се е оказала по-правилна“, информира Песков.
Фeлипе джентълменски честитил победата на президента. Кралят беше в ложата на “Лужники“, заедно с още над 78 хиляди зрители, редом до президента на ФИФА Джани Инфантино и министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев.
Руският държавен глава е поканил краля отново да посети Русия в удобно за него време. По думите на Песков двамата са разменили думи за дългосрочните отношения между двете страни.
Владимир Путин е гледал мача по телевизията и емоционално го е изживял, каза още говорителят. Той не е могъл по присъства на живо. Два пъти се е обадил на селекционера Станислав Черчесов — преди и след срещата.