България завърши без победа и изпадна
- Публикувана в Петък, 20 Ноември 2020
Мениджърски интереси пречат на националния отбор по футбол , категоричен е спортният министър
Националният отбор на България отново не победи и отпадна в Лига “С“ на Лигата на нациите. “Лъвовете“ прекъснаха серията си от четири поредни загуби в турнира, като завършиха 0:0 в Дъблин срещу Ирландия. Точката обаче не се оказа достатъчна, за да могат “трикольорите“ да се изкачат на трето място в група 4 и да останат в Лига “В“. Общо взето, играчите на Георги Дерменджиев, които бяха с безброй проблеми, се опитаха да победят и имаха своите шансове, но накрая равенството бе най-справедливият резултат. Връщането в Лига “С“ е напълно заслужено, след като националите ни записаха едва две точки от шест мача срещу Уелс (0:1, 0:1), Финландия (0:2, 1:2) и Ирландия (1:1, 0:0). Двете точки дойдоха срещу ирландците в първата и последната среща, но детинските грешки в защита, както и головата немощ в атака се оказаха решаващи. Родният тим обаче трябва да съжалява, че отпада в долната дивизия, след като единственото попадение на Ирландия в този турнир дойде в 93-тата минута на стадион “Васил Левски“, което обаче се оказа достатъчно, за да може съставът на Стивън Кени да завърши на трето място с три точки, въпреки че и той не записа победа.
“Лъвовете“ завършиха с най-слабата защита в групата — седем допуснати гола, като почти всичките от тях след подаръци на нашите бранители. Балансът на националния отбор на България за 2020-а от девет мача – една-единствена победа срещу Гибралтар (3:0) в контрола, шест поражения и две равенства.
В другия мач от групата Уелс победи Финландия с 3:1 и се класира на първо място.
След изиграването на последните срещи и в останалите групи във второто издание на Лигата на нациите вече знаем и кои ще бъдат потенциалните съперници на нашия отбор — Фарьорски острови, Гибралтар, Люксембург, Азербайджан, Северна Македония, Грузия, Гърция, Косово, Беларус, Литва, Северна Ирландия, Словакия, Турция и някой измежду Кипър, Естония, Молдова и Казахстан, които ще играят плейофи за оставане в Лига “С“ през март догодина.
Сега предстоят световни квалификации, където изглежда утопия отборът да търси класиране за Мондиал 2022. Българският тим вече е в четвърта урна, а жребият е на 7 декември в Цюрих.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира в студиото на Би Ти Ви представянето на националния отбор по футбол. “Футболът ни от доста време е в подобно състояние. Аз съм министър, не ми е работа да коментирам нивото на националния отбор. Ако говорим за последната година, мисля, че това не е реалното състояние на тима. Не мога да бъда доволен от треньора Георги Дерменджиев. Селекцията му е спорна. Разбиранията му се разминават с тази на футболната общественост. В младежкия отбор има над 20 момчета, които са готови. Защо малка част от тях са в мъжкия отбор, това си е решение на ръководството. Ако се махнат мениджърските интереси, съм сигурен, че няма да има проблем да се класират“, смята Кралев.
“Ще се съобразим с решението на здравните власти дали да върнем феновете на стадионите. За втори път спираме публиката, което означава, че има пропуски. Някои клубове не взимат сериозно мерките, не оцениха жеста, който направихме за тях. Здравните препоръки бяха Конгресът да се отложи. Има обективни предпоставки. Не е фатално дали Конгресът ще се проведе два месеца по-рано или по-късно. Проблемът е, че няма кандидати. Искам да видя сблъсък на идеи и концепции. Искам да видя хора с визия за футбола“, призна Красен Кралев и допълни, че столичното дерби между ЦСКА и Левски трябва да се състои, защото такива са наредбите на БФС.