Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 209, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) Пълен паритет във Вечното дерби след мачове за Купата

Пълен паритет във Вечното дерби след мачове за Купата

Пълен паритет във Вечното дерби след мачове за Купата

Съпер­ниците ще се изп­равят един срещу друг на национал­ния стадион в неделя, 26 сеп­тем­ври, от 16:30 часа.

Тема Спорт“ провери архивите, за да види колко пъти през новия век ЦСКА и Лев­ски кръс­тос­ват шпаги непос­ред­с­т­вено след двубои за Купата на Бъл­гария, какъвто е сегаш­ният случай.

Това е ставало точно пет пъти, като в тях имат паритет. Балан­сът е по една победа, равен­с­т­вата са 3, а головата раз­лика е 75 в полза на тима от Борисовата градина.

В ран­ната пролет на 2002 година Лев­ски раз­г­ромява с 6:0 Рил­ски спор­тист у дома, а ЦСКА побеж­дава с 1:0 като гост Локо Плов­див — това са първи чет­вър­т­финали за купата, които се играят на 27 фев­руари. На 2 март веч­ните съпер­ници се изп­равят един срещу друг на “Армията“. Домакините отк­риват чрез Любо Пенев в 46-ата минута, а след това Владо Ман­чев удвоява в 56-ата. Сините обаче се вдигат и отговарят чрез Георги Иванов (64) и Георги Чиликов (69) — 2:2, като при този резул­тат прик­лючва двубоят.

През сезон 2002/03 ЦСКА, воден от Стойчо Младенов, среща Лев­ски в полуфиналите за Купата на Бъл­гария. На “Армията“ гос­тът печели с 1:0 с гол в пос­лед­ната минута на нисич­кия еквадорец Мануел Мен­доса. Реван­шът на “Георги Аспарухов“ се играе на 3 май 2003, като е нер­вен и изпъл­нен с грубости. В 70-ата минута Станис­лав Ангелов от домакините и Христо Янев от чер­вените са изгонени, а двубоят прик­лючва 0:0. След това двата тима се изп­равят за пър­вен­с­тво един срещу друг, пак на “Герена“, като срещата завър­шва 1:1. Сините отк­риват чрез Тодор Колев в 50-ата минута, но пор­тугалецът Жоао Паоло Брито вкарва за скъпоцен­ното 1:1 в  62-ата. След мача Стойчо Младенов се изцепва: “Станах шам­пион на говеж­дия стадион!“.

През 2003/04 отново има вечно дерби непос­ред­с­т­вено след двубои за купата. На 28 октом­ври 2003-а ЦСКА прави 0:0 срещу Пирин в Благоев­г­рад в първи 1/16-финален двубой, а Лев­ски стига до 0:0 в друг югозападен град — 0:0 срещу Вих­рен в Сан­дан­ски. 3 дни по-късно против­ниците излизат на “Георги Аспарухов“. Емил Гър­горов дава аванс на армей­ците в 53-ата минута, но още в след­ващата Тодор Колев израв­нява –1:1, като този резул­тат остава до края.

През 2013/14 на 12 октом­ври ЦСКА и Лев­ски играят 1/16-фина-ли реванши за купата, като продъл­жават нап­ред за сметка съот­ветно на Хас­ково и Пирин ГД. Начело на чер­вените отново е Стойчо Младенов. А той и въз­питаниците му хвър­лят здрав бой на съпер­ника в дер­бито, играно на 19 октом­ври на национал­ния стадион. Армей­ците раз­г­ромяват съпер­ника само за 6 минути — Неманя Милисав­левич отк­рива в 31-ата, Апос­тол Попов удвоява в 35-ата, а Емил Гър­горов слага точка на спора в 37-ата.

През 2018/19 на 25 сеп­тем­ври 2018-а Лев­ски раз­бива аматьорите от Атлетик Кук­лен за купата с 6:0, а чер­вените удрят с 2:0 Мон­тана. 4 дни по-късно чер­вени и сини се изп­равят един срещу друг. Този път ликува Лев­ски. В 30-ата минута звез­дата на тима — фран­цузинът Габ­риел Обер­тан, стреля мощно, топ­ката среща левия стълб, удря се в гърба на вратаря Витаутас Чер­ниаус­кас и влиза в мрежата — 1:0.

Какво ли ще ни предос­тавят веч­ните съпер­ници в неделя?

Тогава, за първи път от основаването на А група през 1948 година, ЦСКА и Лев­ски ще изиг­раят шам­пионатно вечно дерби на 26 сеп­тем­ври. Съпер­ниците обаче вече имат 4 сблъсъка в пър­вен­с­т­вото, играни на 26-ия ден от даден месец. За първи път това се случва на 26 ноем­ври 1961 година. Тогава съпер­ниците излизат пред над 50 хиляди на национал­ния стадион. В 25-ата минута Бог­дан Дочев извежда Лев­ски нап­ред. Само 2 по-късно обаче Иван Рай­ков въз­с­тановява паритета, а до края на срещата попадения не падат и тя завър­шва 1:1.

В останалите 3 случая обаче ЦСКА неиз­менно печели. На 26 май 2002 година чер­вените пос­рещат Лев­ски на “Армията“. Сините вече са си осигурили тит­лата, след като в предиш­ните 34 кръга са допус­нали само една загуба. Те обаче падат и от веч­ния съпер­ник — 0:1, с точен изс­т­рел на Владимир Ман­чев в 13-ата минута.

По-късно през същата година против­ниците пак играят дерби на 26-и, този път октом­ври. Тогава вече армей­ците са водени от Стойчо Младенов. Нав­ръх Димит­ров­ден ЦСКА се раз­п­равя с Лев­ски на соб­с­т­вения стадион. Мак­доналд Мукаси извежда армей­ците нап­ред в 11-ата минута, а Светос­лав Пет­ров удвоява в 45-ата. През второто полув­реме нападателят Мак­доналд Мукаси прави победата на чер­вените класическа — раз­писва се в 55-ата минута.

За пос­ледно двата отбора се срещат на 26-о число през фев­руари 2011 година, като мачът е от пър­вия пролетен кръг. Лев­ски на Ясен Пет­ров е считан за голям фаворит в двубоя на “Герена“. Историята обаче я пишат въз­питаниците на Милен Радуканов. Мишел Платини извежда чер­вените нап­ред в 33-ата минута. На почив­ката полицията изп­разва сек­тора за гости заради екс­цесии с част от феновете. През втората част рециталът на ЦСКА продъл­жава. Платини удвоява в 48-ата минута, а Апос­тол Попов прави 0:3 в 65-ата. До края Кос­тадин Стоянов от армей­ците си вкарва автогол — 1:3. След двубоя чер­вените фенове се рад­ват пред праз­ния сек­тор Г на “Георги Аспарухов“.

След това пък мачовете между ЦСКА и Лев­ски се играят само на национал­ния стадион.

България

Икономика

Loading...

Култура

Свят

Великобритания е пред здравен колапс, 1000 влизат в болница на ден

Великобритания е пред здравен колапс, 1000 влизат в болница на ден

САЩ разрешиха трета доза „Модерна“ и втора „Джонсън и Джонсън“

Расте натис­кът върху бол­ниците в Обединеното крал­с­тво. С близо 50 000 случая н…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Купуваме все по-некачествени храни, предимно от внос

Купуваме все по-некачествени храни, предимно от внос

Влошаването на качеството на хранене отново ще ни нареди на първо място в ЕС по сърдечно-съдови заболявания и свързани с храненето болести

„З…

Прочети още:

Loading...