Рекордна седма “Златната топка“ за Лео Meси
- Публикувана в Сряда, 01 Декември 2021
Лионел Меси спечели рекордна седма “Златна топка“. Аржентинецът изпревари Роберт Левандовски (Байерн, Полша) за ценния приз за 2021 година в анкетата на “Франс Футбол“. Разликата между победителя и втория в класирането е 33 точки. Третият Жоржиньо (Челси, Италия) има 120 точки по-малко от поляка и 229 повече от четвъртия Карим Бензема (Реал Мадрид, Франция).
Припомняме, че миналата година наградата не бе присъдена заради пандемията от коронавирус. Toва е седма “Златна топка“ за Меси. Аржентинецът повежда сериозно на Кристиано Роналдо, който е с 5. Португалецът остана шести в тазгодишната класация.
През 2021 година Меси спечели първия си трофей с Аржентина, триумфирайки на Копа Америка. Стана и голмайстор на испанското първенство за сезон 2020/21 с 30 гола, а през лятото премина oт Барселона в ПСЖ. Предишните му “Златни топки“ бяха през 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 и 2019 г.
Класирането за “Златната топка“ беше определено след гласуване, в което участваха 170 журналисти — всеки от различна държава. Те посочват по петима футболисти от списък с 30 имена, като ги подрежда по позиции от първа до пета. За първо място се дават 6 точки, за второ — 4, за трето — 3, за четвърто — 2 и за пето — 1.
Спечелилият рекордната седма “Златната топка“ Лионел Меси впечатли с постъпка веднага след връчването на приза. 34-годишният аржентинец използва най-високата сцена — бляскавата церемония в Париж, за да се обърне към своя най-сериозен конкурент Роберт Левандовски и организаторите на анкетата “Франс Футбол“. “За мен беше чест да се боря с теб. Всички са съгласни, че през миналата година ти беше големият победител. Смятам, че “Франс Футбол“ са длъжни да дадат наградата. Тя е твоя, ти си я заслужи и трябва да си я вземеш вкъщи“, обърна се аржентинецът към Левандовски.
“Много съм щастлив да съм тук. Радвам се, че отново се борих за този трофей. Преди два сезона казах, че това са последните ми години. Не знам колко още ми остава, но се надявам да е много, защото аз се наслаждавам на футбола. Благодаря на всички мои съотборници и треньори“, каза Лео Меси.
Роберт Левандовски коментира анкетата и поздрави Меси за успеха. Полякът написа в Инстаграм: “В началото бих искал да поздравя Лионел Меси — носителя на “Златната топка“. Искам да благодаря на всеки един журналист, който гласува за мен и вярваше, че постиженията ми са важни през 2021 година. Спечелих наградата “Голмайстор на годината“, но никой играч не може да спечели индивидуална награда без най-силния отбор и верни фенове зад гърба си.“