Денислава Глушкова на осминафинал при дебюта си в Мелбърн
- Сряда, 26 Януари 2022
Младата българска тенисистка с втора победа на Откритото първенство в Австралия
Младата тенисистка Денислава Глушкова продължава с великолепното си представяне на Australian Open за юноши и девойки. Талантливата 17-годишна българка записа втора поредна победа и то без да загуби сет. В среща от втория кръг Глушкова се наложи с 6:3, 6:2 над Амели Шмейкалова от Чехия.
На осминафиналите българката ще играе срещу световната №1 при девойките Петра Марчинко от Хърватия. За Денислава това е дебют в турнирите от Големия шлем. Глушкова получи този шанс вследствие на резултатите си и подкрепата от страна на Българската федерация по тенис.
За съжаление представителят ни при младежите Динко Динев приключи участието си в Мелбърн, след като отпадна във втория кръг на двойки. Българинът и Игнасио Бусе от Перу отстъпиха с 1:6, 1:6 на Танапат Нирудорн от Тайланд и Яден Уиикс от Канада.
Световната №1 в женския тенис Ашли Барти се класира за втори път в кариерата си на полуфиналите на Australian Open, след като се справи набързо с американката Джесика Пегула с 6:2, 6:0. Мачът продължи само 63 минути.
25-годишната Барти, шампионка на „Уимбълдън“ за 2021 г., опитва да стане първата австралийка с титла от Australian Open от 44 години. Последната представителка на домакините, спечелила Откритото първенство на Австралия е Кристин О'Нийл през 1978 г.
Ашли Барти игра полуфинал в Мелбърн и през 2020 г., тогава тя отпадна от американката София Кенин в битката за място на финала. Сега пък ще има за съперник друга представителка на САЩ – Медисън Кийс, която победи шампионката от „Ролан Гарос“ Барбора Крейчикова (Чехия).
Американката ще играе на полуфинал в Мелбърн, повтаряйки постижението си от 2015 година. Категоричният успех на Кийс с 6:3, 6:2 е изненада, тъй като чехкинята е №4 в световната ранглиста. “Идва ми да се разплача. Този момент значи много за мен. Миналата година беше много тежка. Гордея се със себе си и хората около мен, които ми помогнаха да преодолея тежкия период”, коментира Кийс, след като стана първата полуфиналистка на Аустрелиън Оупън тази година.