Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 193, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Броят на жертвите на израелските бомбардировки в ивицата Газа се увеличи до 29

Броят на жертвите на израелските бомбардировки в ивицата Газа се увеличи до 29

Броят на жертвите на израелските бомбардировки в ивицата Газа се увеличи до 29

“Ислямски джихад“ е изстрелял 580 ракети от 5 август насам

Броят на жер­т­вите на израел­с­ките бом­бар­дировки в ивицата Газа се увеличи до 29, сред тях и шест деца, предаде АФП, като се позова на здрав­ните власти на територията, кон­т­ролирана от ислямис­тите от Хамас.

Ранени при бом­бар­диров­ките са над 200 палес­тинци. В нова инфор­мация се посочва, че 253 души в Газа са били ранени при новите атаки между Израел и палес­тин­с­ките радикални групировки в петък. Операция в Газа ще продължи “кол­кото е необ­ходимо“, обяви в неделя израел­с­кият премиер Яир Лапид. Минис­търът на отб­раната Бени Ганц добави, че силите на страната няма да спрат операцията срещу палес­тин­с­кия ислям­ски джихад, докато мирът не бъде въз­с­тановен, предаде БНР.

Според израел­ски служители “Ислям­ски джихад“ е изс­т­релял 580 ракети от 5 август насам, а сис­темата за противоракетна отб­рана “Железен купол“ е прих­ванала 97% от всички ракети, изс­т­реляни към израел­ски населени райони. Израел­с­ката армия заяви, че през пос­лед­ните два дни са били неут­рализирани воен­ните ръководители на палес­тин­с­ката групировка “Ислям­ски джихад“. Те са били елиминирани при ударите на армията, която бом­бар­дира Газа, а “Ислям­ски джихад“ отвърна с ракетен обс­т­рел.

Радикал­ната палес­тин­ска групировка “Ислям­ски джихад“ пот­върди , че неин старши коман­дир е бил убит от израел­ски въз­душен удар в ивицата Газа, предаде Рой­терс. От въоръженото крило на групиров­ката заявиха, че скър­бят за Халед Ман­сур, който е коман­дир за южната част Газа. На фона на новата ескалация на насилието в ивицата Газа израел­с­ката армия съобщи, че членове на палес­тин­с­ката групировка “Ислям­ски джихад“ си били арес­тувани през нощта от израел­с­ките сили за сигур­ност на Запад­ния бряг. При няколко акции общо около 20 заподоз­рени от групиров­ката са били задър­жани на цялата територия на Запад­ния бряг, се казва в изяв­ление на израел­с­ката армия.

Меж­дув­ременно лидерът на израел­с­ката опозиция Бенямин Нетаняху изрази вчера под­к­репата си за правител­с­т­вото и операцията на израел­с­ката армия в Газа. След като отказ­ваше да учас­тва в брифинги за сигур­ността на нас­тоящия премиер Яир Лапид в продъл­жение на една година по вът­реш­нополитически въп­роси, Нетаняху най-накрая се срещна с лидера на правител­с­т­вото вчера сут­ринта, според инфор­мация от офиса на Лапид. Нетаняху, който беше свален от премиер­с­кия пост миналата година с помощта на пар­тията на Лапид, каза в неделя, че е пред­ложил на кабинета “някои съвети“ относно кон­ф­ликта “въз основа на неговия соб­с­т­вен опит“. Нови пар­ламен­тарни избори в Израел са нас­рочени за 1 ноем­ври.

Европейс­кият съюз изрази тревога по повод новото нап­режение в региона. Говорител на вър­хов­ния вън­ш­нополитически пред­с­тавител Жозеп Борел отп­рави призив към всички страни в кон­ф­ликта за мак­симална сдър­жаност, за да са избегне нова ескалация. Русия също заяви, че е “дъл­боко раз­т­ревожена“ и прикани и двете страни незабавно да установят трайно примирие. Делегация на Египет се опитва да договори прек­ратяване на огъня.

България

Икономика

Loading...

Култура

17 -то издание на фестивала „Малешево пее и танцува“

Повече от две хиляди учас­т­ници от страната и чуж­бина излизат на сцената на седем­надесетото издание на „Малешево пее и тан­цува“, каза за БТА

Прочети още:

Loading...

Спорт

Наш борец за седми път на световния връх

Наш борец за седми път на световния връх

България до момента с пет медала от първенството на планетата за ветерани

Ремзи Осман стана световен шам­пион за ветерани за седми път. На пър…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...