Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 193, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) ФБР претърси дома на Тръмп

ФБР претърси дома на Тръмп

ФБР претърси дома на Тръмп

Бившият президент обяви, че е обект на политическа репресия

Служители на ФБР претър­сиха дома на бив­шия президент Доналд Тръмп във Флорида, съобщи в изяв­ление самият Тръмп. По думите на милиардера-републиканец, имението му в курорта Мар-А-Лаго е “под обсада, напад­нато и окупирано от голяма група“ федерални агенти. Бив­шият президент на САЩ заяви, че не е бил предуп­реден за пред­с­тоящото претър­с­ване, и обвини правоп­рилагащите органи в “политическо прес­лед­ване“. “Нищо подобно не се е случ­вало на президента на Съединените щати досега“, под­черта Тръмп. “Те дори проник­наха в сейфа ми!“ — добави политикът.

Не е ясно каква е причината за претър­с­ването, за което аген­тите са пред­с­тавили заповед. Според Доналд Тръмп то е дело на радикално леви демок­рати, които отчаяно искат да предот­в­ратят нова негова президен­т­ска кан­дидатура през 2024.

Източ­ници на Рой­терс твър­дят, че правосъд­ното минис­тер­с­тво раз­с­ледва по какъв начин Тръмп е съх­ранявал класифицирани президен­т­ски документи, които е дър­жал в имението. По инфор­мация на Си Ен Ен, при претър­с­ването Доналд Тръмп се е намирал в Ню Йорк. Говорителка на Минис­тер­с­т­вото на правосъдието на САЩ не отговори на въп­роса на „Асошией­тед Прес“ дали претър­с­ването е било раз­решено лично от глав­ния прокурор на САЩ Мерик Гар­ланд.

През фев­руари от национал­ните архиви на Съединените щати обявиха, че са получили 15 кашона с документи, които до този момент са се намирали в имението на Доналд Тръмп в курорта Мар-а-Лаго.

Според инс­титуцията, те са приб­рани там след края на ман­дата на Тръмп в началото на 2021, вместо да бъдат законно вър­нати в архивите. Оттам поис­каха раз­с­лед­ване за начина по който докумен­тите, някои от които са класифицирани, са били съх­ранявани в имението. Според източ­ник на Си Ен Ен помощ­ниците на Тръмп в Мар-а-Лаго са били раз­питани от ФБР през април и май в рам­ките на раз­с­лед­ване на работата с президен­т­ски документи.

Бив­шият президент в момента е раз­с­лед­ван също за ролята му в събитията на 6 януари миналата година, когато негови привър­женици щур­муваха американ­с­кия Кон­г­рес.

Тръмп все още не е обявил официално кан­дидатурата си за президен­т­с­ките избори през 2024 г., въп­реки че през пос­лед­ните няколко месеца дава силни индикации за това.

България

Икономика

Loading...

Култура

17 -то издание на фестивала „Малешево пее и танцува“

Повече от две хиляди учас­т­ници от страната и чуж­бина излизат на сцената на седем­надесетото издание на „Малешево пее и тан­цува“, каза за БТА

Прочети още:

Loading...

Спорт

Наш борец за седми път на световния връх

Наш борец за седми път на световния връх

България до момента с пет медала от първенството на планетата за ветерани

Ремзи Осман стана световен шам­пион за ветерани за седми път. На пър…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...