Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 193, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Енергийните гиганти губят милиарди заради недостига на втечнен природен газ

Енергийните гиганти губят милиарди заради недостига на втечнен природен газ

Големите енер­гийни тър­говци, сред които „Бритиш Пет­ролиум“ (БП), „Шел“l и „Тотал Енер­джис“, губят стотици милиони долари, опит­вайки се да запъл­нят светов­ния недос­тиг на втеч­нен природен газ (ВПГ), съобщи Рой­терс, позовавайки се на източ­ници и съб­рани данни и цитиран от БГНЕС.

“Неп­ланираните прекъс­вания в заводите за втеч­нен природен газ в САЩ, Нигерия и Авс­т­ралия изненадаха тър­гов­ците, включително БП и „Шел“, като ги принудиха да тър­сят алтер­нативни дос­тавки на завишени цени“, съоб­щава аген­цията.

Освен това Рой­терс отбелязва, че по-малката налич­ност на втеч­нен природен газ, съчетана с желанието на Европа да увеличи вноса на суровината, е довела до повишаване на референ­т­ните цени. Аген­цията изчис­лява, че “една средна пар­тида суровини на спот пазара може да струва около 100 млн. долара“.

Според източ­ниците на аген­цията британ­с­ката енер­гийна ком­пания BP е претър­пяла загуба от 500 млн. долара, опит­вайки се да замени дос­тав­ките си на втеч­нен природен газ след пожара през юни във „Фрий­порт“ ВПГ в Тек­сас. Заводът в САЩ дос­тавя на БП около 4 милиона тона втеч­нен природен газ годишно. От своя страна френ­с­ката „Тотал Енер­джис“ заяви, че ще замени планираните дос­тавки през третото тримесечие от „Фрий­порт“ ВПГ с втеч­нен природен газ от спот пазара.

В док­лада се посочва, че през пос­лед­ните месеци огром­ният тер­минал на ост­ров Бони в Нигерия също изпитва недос­тиг на втеч­нен природен газ, главно поради недос­тига на природен газ и високите нива на кражби по тръбоп­роводите.

България

Икономика

Loading...

Култура

17 -то издание на фестивала „Малешево пее и танцува“

Повече от две хиляди учас­т­ници от страната и чуж­бина излизат на сцената на седем­надесетото издание на „Малешево пее и тан­цува“, каза за БТА

Прочети още:

Loading...

Спорт

Наш борец за седми път на световния връх

Наш борец за седми път на световния връх

България до момента с пет медала от първенството на планетата за ветерани

Ремзи Осман стана световен шам­пион за ветерани за седми път. На пър…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...