Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 185, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Салман Рушди вече диша сам

Салман Рушди вече диша сам

Авторът на „Сатанин­ски строфи“ Сал­ман Рушди вече не е на коман­дно дишане и ден след като беше намуш­кан в щата Ню Йорк, може да говори, съобщи Асошией­тед прес.

Рушди остава в бол­ница със сериозни наранявания, но писателят Аатиш Тасир снощи написа в „Туитър“, че „машината е изк­лючена и той говори (и се шегува)“. Литератур­ният агент на Рушди Андрю Уайли пот­върди тази инфор­мация без да дава допъл­нителни под­роб­ности.

По-рано вчера мъжът, обвинен в петъч­ното нападение в инс­титута “Шътокуа“ — цен­тър за образование и отдих, пледира невинен по обвиненията в опит за убийс­тво и нападение, наречени от прокурора „планирано“ прес­тъп­ление.

Раз­с­лед­ващите проуч­ват дали извър­шителят, който е роден в САЩ десетилетие след пуб­ликуването на „Сатанин­ски строфи“, е дейс­т­вал сам. Прокурор Шмит спомена издадената срещу Рушди фетва като потен­циален мотив, противопос­тавяйки се на пус­кането на Матар под гаран­ция. Дори този съд да определи гаран­ция от 1 милион долара, рис­куваме тя да бъде платена, каза прокурорът.

Лек­цията на Рушди е била охранявана от щат­ски полицай и зам.-окръжен шериф, а полицаят е арес­тувал нападателя. Но след това някои редовни посетители в инс­титута “Шътокуа“ задали въп­роса защо не е имало по-строги мерки за сигур­ност, като се имат пред­вид зап­лахите срещу Рушди и обявената наг­рада от 3 милиона долара за главата му.

75-годишният Рушди е получил наранявания в окото, ръката и чер­ния дроб. Той може да загуби зрението на пос­т­радалото око, каза аген­тът му.

България

Икономика

Култура

Северняшкият ансамбъл грабна сребърен приз в Южна Корея

Север­няш­кият ансам­бъл за народни песни и танци “Иван Вълев“ — Плевен е отличен със сребърен приз от меж­дународ­ния тан­цов кон­курс в Южна Коре…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие