Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 18, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Историческата корона на Св. Едуард ще бъде пригодена за крал Чарлз Трети

Историческата корона на Св. Едуард ще бъде пригодена за крал Чарлз Трети

Историческата корона на Св. Едуард ще бъде пригодена за крал Чарлз Трети

Историчес­ката корона на Св. Едуард, която се изпол­зва при церемониите по коронация на монар­сите в Анг­лия повече от 350 години, е изнесена от лон­дон­с­кия Тауър, за да бъде пригодена за коронацията на крал Чарлз Трети през месец май след­ващата година, съобщи БТА.

Короната, която е част от крал­с­ките скъпоцен­ности, изложени в Тауър, се изпол­зва от коронацията на крал Чарлз Втори през 1661 г., когато монар­хията е въз­с­тановена след десет­годиш­ното управ­ление на Оливър Кромуел. Короната на св.Едуард заменя сред­новековна корона от 11-и век, от управ­лението на Едуард Изповед­ник, която е претопена през 1649 г. Крал Чарлз Трети ще се въз­качи на прес­тола с короната на св. Едуард на тър­жес­т­вена церемония в Уес­т­мин­с­тър­с­кто абат­с­тво на 6 май 2023 г. На служ­бата той ще носи и импер­с­ката дър­жавна корона.

Короната на Свети Едуард e със солидна златна рамка, инк­рус­тирана с рубини, аметисти, сап­фири, гранати, топази и тур­малини. По примера на сред­новеков­ната й пред­шес­т­веничка, върху нея има четири кръста и четири лилии. Короната е довър­шена с кадифе и хер­мелинова лента. Тя е изоб­разена върху крал­с­кия герб, логото на Крал­с­ките пощи и армейс­ките пагони. Коронацията на крал Чарлз Трети ще следва церемониите от пос­лед­ните столетия в британ­с­ката монар­хия, но се очаква да бъде по-кратка и да продължи около час. Кралицата-консорт Камила също ще бъде коронована заедно с крал Чарлз Трети. Очаква се гос­тите да бъдат около две хиляди души.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Бащата на Джокович позира с руския флаг в Мелбрън

Бащата на Новак Джокович – Сър­джан, беше зас­нет как позира с фенове, дър­жащи рус­кия флаг, а един от тях бе облечен с фланелка със “Z”. Възмо…

Прочети още:

Loading...

Земеделие