Една година по-късно: Ангела заговори
- Публикувана в Понеделник, 05 Декември 2022
След 16 години на върха на властта Ангела Меркел днес твърди: “Сега за работа трябва да се захване някой нов“. Въпреки това тя не смята, че вече е завършила всичко, което е била замислила. Своето настроение и мисли бившият германски канцлер споделя в голямо интервю пред сп. “Шпигел“. Почти година по-рано Меркел напусна поста си като героиня и лидер на свободния свят, пише списанието. В продължение на 14 години тя оглавяваше класацията на най-влиятелните жени в света и все още има излъчването на известен държавен деец. Немалка част в интервюто е посветена на отношенията на Запада с Русия и на нейните лични впечатления от Владимир Путин.
“Бих искала да имам по-спокойни времена, след като напуснах политиката, защото твърде много се занимавах с Украйна. Това, което стана, беше неочаквано. Минските споразумения не работеха. След срещата на Байдън и Путин ние с Еманюел Макрон искахме да създадем независим европейски формат за дискусия с Путин в рамките на Съвета на ЕС. Някои възразяваха, а аз вече нямах сили да отстоявам гледната си точка, защото всички вече знаеха, че скоро ще напусна поста си. Аз питах другите в Съвета: “Защо мълчиш? Кажи нещо“. В отговор чувах: “Това не съответства на положението ми“, или “Това трябва да направят големите“. Ако ми предстоеше отново да се кандидатирам за канцлерския пост в Германия, щях да продължа замисленото.
Така беше и по време на прощалното ми посещение в Москва. Имах много ясното усещане: времето ми в политическата власт е минало. За Путин е важна само силата. Когато бях при него за последен път, той доведе със себе си и Лавров. По-рано ние с него повечето говорехме на четири очи.
Във външната политика, макар отново и отново да пробвахме нови подходи, в крайна сметка аз не се придвижих напред нито на милиметър. Не става дума само за Украйна, а също за Приднестровието и Молдова, Грузия и Абхазия, Сирия и Либия. Мисля, че е настъпило времето за съвсем друг подход“.
Ангела Меркел днес разполага с кабинет в административното здание край Бранденбургската врата. Той е по-малък от кабинета, който заемаше като канцлер. Оборудван е като кукленска стая, за да не се чувства неуютно. На бюрото й лежи дебел том с документация за външната политика на ФРГ през 1991 г. Тя току-що бе чела за безпокойството на Хелмут Кол от разпадащия се Съветски съюз. Казва, че външният министър на СССР Едуард Шеварднадзе е предсказвал пред германския си колега Ханс-Дитрих Геншер, че ако Съветският съюз се разпадне, въпросът за Крим отново ще излезе на дневен ред. Той е твърдял това преди повече от 30 години.
В интервюто си Меркел разказва няколко забавни истории за Хелмут Кол и изброява три урока, които е усвоила от него. Първо, личните контакти са крайно важни в политиката. Второ, съзиданието носи радост. И трето, трябва да се мисли в исторически контекст. Според Меркел днес Кол вече би мислил как да възобнови отношенията с Москва. В крайна сметка това ще стане. По думите й “сериозното отношение към Русия не е признак на слабост, а на мъдрост“.
Бившият министър на външните работи на Германия Зигмар Габриел казва за Меркел: “Тя беше добър и в много отношения велик канцлер и няма никакви причини да се извинява за каквото и да е. “Северният поток“ и продажбата на газохранилищата, за които отговарях аз, бяха следствие от либерализацията на европейския газов пазар. Съответното решение бе взето на равнище ЕС през 2002 г. Днес обаче за това никой не иска да чуе. Разбира се, Ангела Меркел не мислеше като Герхард Шрьодер, че с газопроводите ще привържем Русия към нас. Затова тя се срещаше с Путин и преговаряше с него за политическите условия. При това винаги беше ясно при какви условия “Северен поток-2“ може да бъде спрян. Например при такива, каквито днес са налице“, заяви германският политик.
Според Габриел Путин не би започнал военната операция в Украйна, ако Ангела Меркел все още беше канцлер. Той много я уважаваше като глава на най-мощната европейска държава и като човек, който разбира Русия. Украинският премиер Виктор Орбан потвърди същото. На пресконференция след срещата си с Олаф Шолц той заяви, че при Меркел война нямаше да има.
Ако Меркел беше на канцлерското място, щеше да се разбере с Путин и война нямаше да има
Страницата подготви
Светлана Михова,
в. „Русия днес — Россия сегодня“