Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 22, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Лекари: Бившият грузински президент Саакашвили е бил отровен в затвора

Лекари: Бившият грузински президент Саакашвили е бил отровен в затвора

Лекари: Бившият грузински президент Саакашвили е бил отровен в затвора

Бив­шият президент на Грузия Михаил Саакаш­вили е бил отровен с тежки метали в зат­вора и рис­кува да умре, ако не получи под­ходящо лечение. Това се казва в медицин­ски док­лад, раз­п­рос­т­ранен вчера от неговите адвокати, предаде АФП.

54-годишният Саакаш­вили, който е лидер на опозицията в Грузия, е бил прех­вър­лен в бол­ница миналата година след продъл­жила 50 дни гладна стачка. Така той протес­тира срещу изп­ращането му в зат­вора по обвинения в злоупот­реба с власт, които по думите му са политически мотивирани. В док­лада, пуб­ликуван вчера от адвокатите на Саакаш­вили, американ­с­кият ток­сиколог Дей­вид Смит казва, че на бив­шия грузин­ски лидер са били нап­равени изс­лед­вания, които са показали наличие на тежки метали в организма му. Споменават се живак и арсен, отк­рити в организма му след отравянето.

Авторите на док­лада, датиран от 28 ноем­ври, каз­ват, че лечението, което получава сега Саакаш­вили, му вреди, тъй като не се извър­шва под под­ходящ медицин­ски кон­т­рол. Грузин­с­ките власти уверяват, че Саакаш­вили получава всички нужни здравни грижи. А грузин­с­ката президен­тка Саломе Зурабишили каза, че правосъдието трябва да реши дали Саакаш­вили да бъде освободен по медицин­ски причини.

Друга лекарка — Мариан Джиш­кариани, която ръководи лекар­с­кия кон­силиум, прег­леж­дал Саакаш­вили, заяви, че той е бил диаг­нос­тициран с мозъчни лезии и инток­сикация, увреж­даща нер­в­ната сис­тема. Той страда от сериозни заболявания, които са несъв­мес­тими с условията, при които изтър­пява наказанието си, добавя тя. Според Тен­гиз Цуладзе, член на лекар­с­кия кон­силиум, наз­начен от грузин­с­кия омбуд­с­ман, Саакаш­вили е отс­лаб­нал с близо 40 кг. Той беше задър­жан през октом­ври 2021 г., няколко дни след като се върна в родината си от изг­нание, продъл­жило няколко години. Той беше издир­ван от грузин­с­кото правосъдие за злоупот­реба с власт.

България

Икономика

Култура

Спорт

Каляри взе талант на Локомотив (Пловдив)

Фут­болис­тът на Локомотив (Плов­див) Иван Сулев осъщес­тви тран­с­фер в Италия. Според инфор­мацията на „Calciocasteddu“ той е под­писал с втородив…

Прочети още:

Loading...

Земеделие