Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 22, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Не стихват безредиците в Атина и Солун заради прострелването на ромски младеж от полицията

Не стихват безредиците в Атина и Солун заради прострелването на ромски младеж от полицията

Гръц­кото правител­с­тво призова за спокойс­т­вие днес, след като през нощта в един от квар­талите на Атина и в район край втория по големина град Солун се раз­разиха без­редици заради това, че полицай прос­т­реля ром­ски тий­нейджър по време на полицейско прес­лед­ване, предаде АП.

Протес­тиращите в индус­т­риал­ния атин­ски квар­тал Асп­ропир­гос под­палили мес­тна фирма за гуми и автобус и издиг­нали горящи барикади по улиците. Около полунощ в сряда срещу чет­вър­тък влас­тите предуп­редиха жителите на Асп­ропир­гос да останат на зак­рито със зат­ворени врати и прозорци. Гръц­ката телевизия ERT съобщи, че протес­тиращи от близ­кото ром­ско селище са нах­лули в обекта на фир­мата за гуми и са го под­палили. В Северна Гър­ция протес­тиращи от близ­ките ром­ски селища блокираха пътища в района на Хал­кидона, на около 40 км западно от Солун, и в още един район.

От понедел­ник в Солун, Атина и други райони избух­наха протести, често прерас­т­ващи в насилие, след като полицейско прес­лед­ване на 16-годишен младеж, който според твър­дения си тръг­нал без да си плати на бен­зинос­тан­ция в Солун, завърши с прос­т­рел­ване на младежа. Тий­нейджърът, чиято самолич­ност не е официално оповес­тена, но е иден­тифициран от род­нини като член на ром­с­ката общ­ност, е бил улучен в главата и остава в бол­ница в критично със­тояние.

34-годишният полицай, който е произ­вел изс­т­рела, е отс­т­ранен от длъж­ност и трябва да се яви днес в съда за раз­пит по обвинение в опит за убийс­тво и незаконно изпол­з­ване на оръжието. Полицията заяви, че младежът се е опитал да блъсне с пикапа си един от полицейс­ките мотоцик­лети, учас­т­ващи в прес­лед­ването. В пред­варител­ното си явяване в съда полицаят обясни, че е стрелял, защото е смятал, че животът на колегите му е бил в опас­ност.

България

Икономика

Култура

Спорт

Каляри взе талант на Локомотив (Пловдив)

Фут­болис­тът на Локомотив (Плов­див) Иван Сулев осъщес­тви тран­с­фер в Италия. Според инфор­мацията на „Calciocasteddu“ той е под­писал с втородив…

Прочети още:

Loading...

Земеделие