Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 22, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Словакия насрочва предсрочни парламентарни избори през септември

Словакия насрочва предсрочни парламентарни избори през септември

Лидерите на бив­шата управ­ляваща коалиция в Словакия се споразумяха в страната да се произ­ведат пред­с­рочни пар­ламен­тарни избори на 30 сеп­тем­ври, предаде Рой­терс. Това ще стане с кон­с­титуционна промяна, която ще изтегли датата на изборите по-рано от планирания вот през фев­руари 2024 г., съоб­щава словаш­кият новинар­ски сайт Ден­ник Н, предаде БНР.

Пар­тий­ните лидери се намесиха, след като референ­дум за пред­с­рочни избори, иницииран от опозицията, пропадна в събота заради ниска избирателна актив­ност. В него учас­т­ваха едва 27,3 процента от гласоподавателите, което е много под необ­ходимите 50 процента, за да бъде валиден референ­думът, уточ­нява БТА. Пред­с­рочни избори могат да се проведат, само ако бъде изменена кон­с­титуцията, за да поз­воли сък­ращаване на 4-годишния ман­дат на пар­ламента. За подобна промяна е нужно провеж­дането на референ­дум или под­к­репата на 90 депутати в 150-членния пар­ламент.

Правител­с­т­вото на премиера Едуард Хегер управ­лява като служебно, след като загуби вот на недоверие в пар­ламента през декем­ври. Кабинетът на Хегер беше критикуван, че не прави дос­татъчно да помогне на хората да се справят с рас­тящите сметки и с инф­лацията. Бив­шият му коалиционен пар­т­ньор, либер­тариан­с­ката пар­тия “Свобода и солидар­ност“, напусна коалицията през сеп­тем­ври и се присъедини към опозицията в пред­ложението за вот на недоверие.

България

Икономика

Култура

Спорт

Каляри взе талант на Локомотив (Пловдив)

Фут­болис­тът на Локомотив (Плов­див) Иван Сулев осъщес­тви тран­с­фер в Италия. Според инфор­мацията на „Calciocasteddu“ той е под­писал с втородив…

Прочети още:

Loading...

Земеделие