Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 62, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Байдън отказа на Зеленски ракети с голям обсег

Байдън отказа на Зеленски ракети с голям обсег

Байдън отказа на Зеленски ракети с голям обсег

Украинските власти претърсиха домовете набившия вътрешен министър Аваков и на милиардера Коломойски

Президен­тът на САЩ Джо Бай­дън каза, че няма да изп­рати в Украйна ракетни сис­теми, които биха могли да поразят цели на територията на Русия, въп­реки спеш­ните искания от Киев за именно такива оръжия, предаде Епицен­тър. „Няма да изп­ращаме в Украйна ракетни сис­теми, които могат да нанесат удар в Русия“, каза Бай­дън.

По-рано Киев поиска от САЩ ракетни установки с обсег до 300 км. Аген­ция Рой­терс цитира инфор­мирани източ­ници от американ­с­кото ръковод­с­тво, според които САЩ въз­намеряват в близко бъдеще да прех­вър­лят на Украйна ракети с обсег до 150 км. Новият пакет от военна помощ на САЩ за Украйна ще включва високоточни ракети GLSDB — самонасоч­ващи се ракети, раз­работени от САЩ и Швеция.Те се изс­т­рел­ват от съоръженията HIMARS и могат да поразяват движещи се цели на раз­с­тояние много десетки километри. Досега мак­симал­ният обсег на ракетите, които американ­ците и други съюз­ници са дос­тавили на украин­с­ката армия, е малко над 80 км — това също са ракети HIMARS. Украйна отдавна иска от САЩ и съюз­ниците си високоточни ракети ATACMS с обсег на дейс­т­вие до 300 км, които могат да се изс­т­рел­ват от инс­талации HIMARS. По неофициални данни досега запад­ните съюз­ници са отказ­вали да предадат такива оръжия поради опасения, че украин­ците ще ги изпол­з­ват за поразяване на цели дъл­боко в рус­ката територия, което може да доведе до некон­т­ролируема ескалация на вой­ната. Според Рой­терс още тази сед­мица ще бъде обявен нов пакет за военна помощ в раз­мер на 2,2 млрд. долара.

Рус­ките сили се приб­лижават по-близо до цен­търа на източ­ния украин­ски град Северодонецк, който е бом­бар­диран от сед­мици в бит­ката за индус­т­риал­ния цен­тър на Украйна. Северодонецк е най-източният град, който все още е под украин­ски кон­т­рол. Прев­земането му ще даде на Русия фак­тически кон­т­рол над Луганск, един от двата източни региона, които със­тав­ляват Дон­бас.

Украин­с­ките власти претър­сиха домовете на бив­шия вът­решен минис­тър Арсен Аваков и влиятел­ния биз­нес­мен и милиар­дер Игор Коломойски, съоб­щиха мес­тни медии, цитирани от Рой­терс. По данни на изданието “Украин­ска правда“ домът на Аваков е обис­киран като част от раз­с­лед­ването на катас­т­рофата с хеликоп­тер “Еър­бъс“ на 18 януари, при която загинаха 14 души, вкл. вът­реш­ният минис­тър на Украйна Денис Монас­тир­ски и други висши пред­с­тавители на ръководеното от него ведом­с­тво. Служ­бата за сигур­ност на Украйна (ССУ) засега не е отговорила на запит­ване за комен­тар на съоб­щението на изданието. “Украин­ска правда“ цитира Аваков, който пот­вър­ж­дава, че претър­с­ването на дома му е било извър­шено във връзка с раз­с­лед­ването на катас­т­рофата. 59-годишният Аваков подаде оставка като вът­решен минис­тър на Украйна през юли 2021 г. Дотогава той беше един от най-влиятелните пред­с­тавители на властта, след като беше прекарал на поста над седем години.

България

Хибридна заплаха

Едно време Плев­нелиев раз­п­равяше, че рус­наците летели над Черно море, за да ни карат да ги прех­ващаме и така да израз­ход­ваме ресурса на изтр…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Търсите качествена земя под наем? Вижте в сайта на „Агрион“

Търсите качествена земя под наем? Вижте в сайта на „Агрион“

Дружеството стартира процедурата по отдаване на земеделските си парцели

Над­даването за плодородна земя под наем от „Агрион“ започва от 3 апри…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Младен Кръстаич: С това разполагаме, по-добри играчи нямаме

Селек­ционерът на Бъл­гария Младен Кръс­таич заяви след теж­кото поражение от Унгария с 0:3 в Будапеща, че това са най-добрите играчи, с кои…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...