Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 62, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Руски ракетни удари по Харков, ожесточени сражения в Бахмут

Руски ракетни удари по Харков, ожесточени сражения в Бахмут

Шолц: Путин не е заплашвал нито мен, нито Германия

Украин­с­кият град Хар­ков бе под­ложен на руски ракетни удари рано в неделя. Пожар е избух­нал в жилищна сграда, поразена от ракета. Четирима души са пос­т­радали при атаката в Хар­ков, според мес­т­ните власти. Същев­ременно от руска страна бе съоб­щено за трима загинали в град Донецк след попадение на украин­ски снаряд в жилищна сграда, предаде БНР.

Ръководителят на рус­ката военна ком­пания “Ваг­нер“ Евгений Пригожин заяви, че се водят ожес­точени боеве „за всяка улица и всяка къща“ в север­ната част на Бах­мут (наричан от рус­наците Артьомовск), в Донецка област. Украин­с­кият президент Володимир Зелен­ски каза, че обс­танов­ката в Източна Украйна става все по-тежка. Същев­ременно той лиши от украин­ско граж­дан­с­тво високопос­тавени дър­жавни служители от времето на президента Вик­тор Янукович, които имат и руски пас­порт. Сред тях са бивш вът­решен минис­тър и бивш пред­седател на служ­бата за сигур­ност на Украйна.

Гер­ман­с­кият кан­ц­лер Олаф Шолц заяви, че рус­кият президент Владимир Путин “не е зап­лаш­вал нито него, нито Гер­мания“ по време на телефон­ните им раз­говори. Има кон­сен­сус със Зелен­ски оръжията, предос­тавени от Запада, да не се изпол­з­ват за атаки по рус­ката територия, заяви още Шолц в интервю за сед­мич­ника “Билд ам зон­таг“, предаде Епицен­тър.

“Не, Путин не е зап­лаш­вал нито мен, нито Гер­мания“, каза Шолц в интервю, пуб­ликувано в събота, попитан дали е бил зап­лаш­ван от рус­кия президент по телефона. В същото време гер­ман­с­кия кан­ц­лер под­черта, че в телефон­ните раз­говори с рус­кия лидер много ясно се виж­дат „напълно раз­лич­ните гледни точки“ за нас­тоящата ситуация в Украйна, съоб­щава ТАСС.

По-рано британ­с­ките вес­т­ници “Телег­раф“ и “Дейли Мейл“ пуб­ликуваха думите на бив­шия британ­ски премиер Борис Джон­сън от докумен­тал­ния филм “Путин срещу Запада“, в който бив­шият ръководител на британ­с­кия кабинет твърди, че Путин по време на “много дълъг и най-необикновеният телефонен раз­говор“ през фев­руари 2022 г. се е опитал да го зап­лаши в отговор на предуп­реж­денията му за недопус­тимостта на започ­ване на операция в Украйна. Говорителят на рус­кия президент Дмит­рий Пес­ков заяви, че думите на Борис Джон­сън за пред­полагаемите “зап­лахи“ с ракети от президента на Русия в телефонен раз­говор са лъжа.

Има кон­сен­сус с президента на Украйна Володимир Зелен­ски оръжията, предос­тавени от Запада, да не се изпол­з­ват за атаки по рус­ката територия, добави Олаф Шолц. Съюз­ниците на Украйна обещаха на Киев тежки тан­кове и ракети с по-голям обсег. “С нашите съюз­ници ние предос­тавяме бойни тан­кове на Украйна, за да може тя да се защитава. Ние гриж­ливо преценихме всяка дос­тавка на оръжия, в тясна коор­динация с нашите съюз­ници, като се започне от САЩ. Този общ под­ход поз­волява да се избегне една ескалация на вой­ната“, увери гер­ман­с­кият кан­ц­лер.

България

Хибридна заплаха

Едно време Плев­нелиев раз­п­равяше, че рус­наците летели над Черно море, за да ни карат да ги прех­ващаме и така да израз­ход­ваме ресурса на изтр…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Търсите качествена земя под наем? Вижте в сайта на „Агрион“

Търсите качествена земя под наем? Вижте в сайта на „Агрион“

Дружеството стартира процедурата по отдаване на земеделските си парцели

Над­даването за плодородна земя под наем от „Агрион“ започва от 3 апри…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Младен Кръстаич: С това разполагаме, по-добри играчи нямаме

Селек­ционерът на Бъл­гария Младен Кръс­таич заяви след теж­кото поражение от Унгария с 0:3 в Будапеща, че това са най-добрите играчи, с кои…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...