Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 62, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Нафтали Бенет разказа в интервю, че Путин му е обещал да не убива Зеленски

Нафтали Бенет разказа в интервю, че Путин му е обещал да не убива Зеленски

Бившият израелски премиер се опитал да посредничи за прекратяване на войната

Бив­шият израел­ски премиер Наф­тали Бенет раз­каза в интервю за израел­с­ката телевизия “Канал 12“, че малко след началото на воен­ните дейс­т­вия в Украйна Владимир Путин му е обещал да не убива украин­с­кия президент Володимир Зелен­ски, пише в. “Джерузалем пост“.

По време на интер­вюто, продъл­жило близо пет часа, Бенет сподели под­роб­ности от добре извес­т­ното пътуване до Мос­ква, което той нап­рави в началото на март 2022 г., малко след началото на рус­ката инвазия в Украйна. Тогава израел­с­кият лидер се опита да пос­ред­ничи за пос­тигането на мирно споразумение между Русия и Украйна. Въп­реки че не успя да помогне за прек­ратяването на воен­ните дейс­т­вия, Бенет е получил обещание от страна на Путин, че Зелен­ски, който по това време се укрива в таен бун­кер, няма да бъде убит.

Бенет дирек­тно е попитал рус­кия президент: “Въз­намерявате ли да убиете Зелен­ски?“, на което Путин отговорил: “Няма да убивам Зелен­ски“. “Трябва да знам, че ми давате думата си“, продъл­жил тогаваш­ният израел­ски премиер. “Уверявам Ви“, отвър­нал Путин. “Сигурен ли сте“, попитал Бенет. “Сто процента“, категоричен бил рус­кият дър­жавен глава.

В интер­вюто Бенет раз­каза още, че израел­с­ката делегация е кац­нала в Мос­ква, където е било дъж­довно и влажно. Това е била пър­вата визита на Бенет в рус­ката столица. Прид­ружавал го е Зеев Елкин, по това време минис­тър на жилищ­ното строител­с­тво, който е родом от Украйна и говори свободно руски. В миналото той е бил преводач на Нетаняху при срещите му с Путин.

След като прик­лючили преговорите в Мос­ква, израел­с­ките делегати отпътували за Бер­лин, за да се срещ­нат с гер­ман­с­кия кан­ц­лер Олаф Шолц. Той се присъединил към групата им и заедно се отп­равили към Фран­ция, а после и към Великоб­ритания, и САЩ. Всички тези страни са били наясно с визитата на Бенет в Мос­ква. “Всич­ките ми дейс­т­вия бяха коор­динирани със САЩ, Гер­мания и Фран­ция“, раз­каза Бенет. Под­готов­ката за този момент е започ­нала още преди вой­ната, когато Бенет посети Путин в Сочи и двамата проведоха продъл­жителен раз­говор, продъл­жил около пет-шест часа. Той беше “умен и наб­людателен“ и под­дръж­ник на евреите, спомня си бив­шият израел­ски премиер за Путин.

Според Бенет решението на рус­кия президент да не убива Зелен­ски по същес­тво е билo отс­тъпка от целта му да денацифицира Украйна. Освен това той е бил готов да прераз­г­леда и искането си за разоръжаване. Бенет е успял да издейс­тва отс­тъпки и от страна на Зелен­ски и по-конкретно – отказ от желанието му да присъедини Украйна към НАТО. “Останах с впечат­лението, че и двамата искат прек­ратяване на огъня“, сподели Бенет, но в крайна сметка преговорите не са спрели воен­ните дейс­т­вия. Бенет допълни, че по онова време е смятал, че пос­тъпва правилно, посещавайки Мос­ква в опит да пос­ред­ничи за прек­ратяване на вой­ната. Оттогава обаче са изминали 10 месеца и в крайна сметка не е ясно какво въз­дейс­т­вие е оказала срещата му с Путин.

Сега ситуацията е раз­лична, каза Бенет и добави, че е “легитимно“ новият премиер Бенямин Нетаняху да промени политиката на Израел по отношение на руско-украинската война.

България

Хибридна заплаха

Едно време Плев­нелиев раз­п­равяше, че рус­наците летели над Черно море, за да ни карат да ги прех­ващаме и така да израз­ход­ваме ресурса на изтр…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Търсите качествена земя под наем? Вижте в сайта на „Агрион“

Търсите качествена земя под наем? Вижте в сайта на „Агрион“

Дружеството стартира процедурата по отдаване на земеделските си парцели

Над­даването за плодородна земя под наем от „Агрион“ започва от 3 апри…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Младен Кръстаич: С това разполагаме, по-добри играчи нямаме

Селек­ционерът на Бъл­гария Младен Кръс­таич заяви след теж­кото поражение от Унгария с 0:3 в Будапеща, че това са най-добрите играчи, с кои…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...