Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 18, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Мощи на светител Николай Чудотворец ще бъдат изложени временно в Русия

Мощи на светител Николай Чудотворец ще бъдат изложени временно в Русия

Мощи на светител Николай Чудотворец ще бъдат изложени временно в Русия

Ракла с част от мощите на светител Николай Чудот­ворец бе предадена на Рус­ката правос­лавна цър­ква и изнесена с тър­жес­т­вен салют вчера от базиликата на италиан­с­кия град Бари, където светинята се пази почти от 930 години, съобщи ТАСС.

Рак­лата бе пос­тавена в специален отк­рит автомобил; кор­тежът премина през целия град до летището, откъдето мощите отпътувата със самолет до Мос­ква.

След церемонията по под­пис­ване на докумен­тите с условията, при които Русия получава временно част от мощите, рак­лата, изгот­вена по специална поръчка от руски бижутери, бе изнесена на ръце от свещеници, служещи в храма “Св. Николай“, на близ­кия площад.

Съб­раха се стотици желаещи да изп­ратят светинята — пок­лон­ници и духовни лица от Русия, както и жители на град Бари, чийто пок­ровител е Николай Чудот­ворец.

Изработена от благородни метали, рак­лата е пок­рита с бронирано стъкло, през което вяр­ващите в Русия ще могат да съзер­цават релик­вата.

Почти 1000 години рак­лата е била пазена, скрита от пог­ледите — в зазидана гроб­ница в дол­ната цър­ква на базиликата, под мраморна плоча, която тежи над 30 т.

След прис­тигането в Мос­ква рак­лата вед­нага ще бъде откарана в храма “Хрис­тос Спасител“ за началото на праз­нич­ното вечерно богос­лужение в навечерието на 22 май — деня, в който правос­лав­ните хрис­тияни в Русия почитат паметта на светител Николай. Света литур­гия ще бъде отс­лужена от пат­риарх Мос­ков­ски и на цяла Русия Кирил.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Бащата на Джокович позира с руския флаг в Мелбрън

Бащата на Новак Джокович – Сър­джан, беше зас­нет как позира с фенове, дър­жащи рус­кия флаг, а един от тях бе облечен с фланелка със “Z”. Възмо…

Прочети още:

Loading...

Земеделие