Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 235, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Путин поздрави Рохани за победата му в президентските избори в Иран

Путин поздрави Рохани за победата му в президентските избори в Иран

Путин поздрави Рохани за победата му в президентските избори в Иран

68-годишният лидер жадува да сложи край на изолацията на страната си

Рус­кият президент Владимир Путин изп­рати поз­д­равителна телег­рама до Хасан Рохани по случай убедител­ната му победа в изборите за дър­жавен глава на Ислям­ска репуб­лика Иран, съобщи ТАСС.

Путин заявява, че има готов­ност да продължи актив­ната съв­мес­тна дей­ност за по-нататъшно раз­витие на руско-иранското пар­т­ньор­ско сът­руд­ничес­тво и по двус­т­ран­ния, и по меж­дународ­ния дневен ред.

Наричан “шейха дип­ломат“, Рохани ще може, благодарение на преиз­бирането си, да продължи рефор­мите и връщането на страна си в лоното на меж­дународ­ната общ­ност, посочва АФП.

С бялата си чалма, очила с тънки рамки и посивяла брада, този 68-годишен религиозен служител със среден сан, женен и баща на 4 деца, ще бъде запом­нен като човека, пос­тиг­нал сключ­ването през 2015 г. на историчес­кото споразумение с големите сили за иран­с­ката ядрена прог­рама, довело до отменяне на меж­дународ­ните икономически сан­к­ции срещу страната му.

Стълб на Ислям­с­ката репуб­лика, чиито механизми поз­нава в детайли, Рохани беше близък до починалия през януари умерен бивш президент Акбар Раф­сан­джани и се пол­зва с под­к­репата на бив­шия президент рефор­матор Мохамад Хатами.

Роден на 12 ноем­ври 1948 г. в град Сорхе, провин­ция Сем­нан (източно от Техеран), в семейс­тво на тър­говец и домакиня, Рохани получава док­тор­ска степен по право от Универ­ситета в Глаз­гоу, Шот­лан­дия.

Прид­ружил имам Хомейни при изг­наничес­т­вото му във Фран­ция преди ислям­с­ката революция през 1979 г., по-късно Рохани гради продъл­жителна политическа кариера.

След избирането на улт­ракон­сер­ватора популист Мах­муд Ахмадине­джад за президент през 2005 г. Рохани е отс­т­ранен. Изб­ран за президент още на пър­вия тур през 2013 г. той жадува повече от всичко да сложи край на изолацията на страната си.

България

Правителството обсъжда ответни мерки за Шенген

Правителството обсъжда ответни мерки за Шенген

Възраженията на Нидерландия са свързани с отпадналия през 2019 г. мониторинг, съобщи вътрешният министър

Правител­с­т­вото ще има готов­ност да р…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Земеделие

Loading...