Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт20102020

Брой 202, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Мугабе и жена му могат да останат в Зимбабве, няма да бъдат съдени

Мугабе и жена му могат да останат в Зимбабве, няма да бъдат съдени

Мугабе и жена му могат да останат в Зимбабве, няма да бъдат съдени

Вицепрезидентът Мнангагва полага днес клетва като президент

Бив­шият президент Робърт Мугабе и съп­ругата му Грейс ще могат да останат в Зим­бабве и получават имунитет от съдебно прес­лед­ване, заяви говорител на управ­ляващата пар­тия Африкан­ски национален съюз на Зим­бабве — Пат­риотичен фронт (ЗАНУ-ПФ), цитиран от ДПА.

“Той продъл­жава да е наш почитан герой от освобож­дението. Дал е огромен принос за раз­витието на страната през изминалите 37 години. Нямаме нищо против Мугабе или съп­ругата му. Народът на Зим­бабве иска той да излезе в почивка. Свободни са да останат в страната, ако желаят“, каза говорителят Сай­мон Кхая Мойо.

Във втор­ник 93-годишният Мугабе подаде оставка под огромен натиск след 37 години на власт. Той напусна поста след без­к­ръвен военен прев­рат, при който армията го пос­тави заедно със съп­ругата му под домашен арест.

Бив­шият минис­тър от опозицион­ното Движение за демок­ратични промени Дей­вид Кол­тарт заяви, че не е изненадан, че няма да има съдебно прес­лед­ване на Мугабе.

“Въп­реки демон­с­т­рациите в Хараре в събота факт е, че в много сел­ски райони почитат Мугабе. ЗАНУ-ПФ знае това“, каза той.

Мугабе, съп­ругата му и членове на пар­тията му бяха обвинени в кръвоп­ролитно смаз­ване на прояви на инакомис­лие и коруп­ция в големи раз­мери.

Падането от власт на Мугабе бе предиз­викано от бит­ката за нас­ледяването на президен­т­с­кия пост между вицеп­резидента Емер­сън Мнан­гагва и Грейс Мугабе. Мнан­гагва ще положи клетва като президент този петък.

На 22 ноем­ври Мнан­гагва кацна на военно летище в Хараре вед­нага след което се срещна с Мугабе, а после раз­говаря с военни коман­дири. През това време хиляди зим­баб­вийци чакаха с часове под жар­кото слънце пред сградата на ЗАНУ-ПФ с надеж­дата да зър­нат новия си лидер.

След като по-рано този месец Мугабе го уволни, Емер­сон Мнан­гагва избяга в Южна Африка поради опасения за живота си.

България

Икономика

Култура

Непоказвани оригинални илюстрации от романа “Под игото“

В Габ­рово гос­тува изложба на Национал­ната биб­лиотека “Св. Св. Кирил и Методий“, която пред­с­тавя непоказ­вани оригинални илюс­т­рации от пър­вото…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Динамичен обрат на борсовите цени на зърното

Динамичен обрат на борсовите цени на зърното

Въп­реки неп­роменената прог­ноза на Меж­дународ­ния съвет по зърно за добива на пшеница, отново сме свидетели на динамичен обрат на цените на зъ…

Прочети още:

Loading...