Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 151, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Дясноцентристката коалиция води на парламентарните избори в Италия

Дясноцентристката коалиция води на парламентарните избори в Италия

Дясноцентристката коалиция води на парламентарните избори в Италия

Нито една партия няма пълно мнозинство

Пред­варител­ните резул­тати, огласени вчера от италиан­с­кото вът­решно минис­тер­с­тво, показ­ват, че дяс­ноцен­т­рис­т­ката коалиция („Лига” и „Форца Италия”) печели около 37 на сто от гласовете на пар­ламен­тар­ните избори, Популис­т­кото движение “Пет звезди“ получава около 31 на сто от вота, а лявоцен­т­рис­т­ката коалиция остава назад с 23 на сто, предаде АП.

Тъй като нито една фор­мация не печели категорично мнозин­с­тво, досегаш­ните резул­тати пот­вър­ж­дават, че преговорите за със­тавяне на правител­с­тво, способно да спечели вот на доверие в пар­ламента, вероятно ще са продъл­жителни и нап­рег­нати.

Час­тич­ните резул­тати показ­ват, че край­нодяс­ната, антиимиг­ран­т­ска и еврос­кеп­тична пар­тия “Лига“ на Матео Сал­вини изп­реварва дяс­ноцен­т­рис­т­ката пар­тия “Форца Италия“ на екс­п­ремиера Сил­вио Бер­лус­кони. “Лигата“ печели около 18 пна сто от гласовете, а “Форца Италия“ — по-малко от 14 на сто.

Резул­татите пот­вър­ж­дават поражението на двете основни политически сили, доминирали в италиан­с­ката политика, “Форца Италия“ и лявоцен­т­рис­тите.

Матео Сал­вини, лидерът на Лигата, е основен играч в дяс­ната коалиция на Сил­вио Бер­лус­кони, пише ДПА. След като оглави пар­тията през 2013 г., 44-годишният политик, който е роден в Милано, я тран­с­фор­мира. Пър­воначално същес­т­вувала като сепаратис­тко движение за отделяне на богатата Северна Италия, Лигата премахна думата “Северна“ от името си, за да придобие популяр­ност на национално рав­нище. Сал­вини въз­п­рие националис­тически, еврос­кеп­тични и антиг­лобалис­тки позиции и посочва американ­с­кия президент Доналд Тръмп, унгар­с­кия премиер Вик­тор Орбан, рус­кия президент Владимир Путин и водач­ката на френ­с­ката крайна дес­ница Марин Льо Пен като примери за под­ражание. Вдъх­новен от Тръмп, Сал­вини въз­п­рие лозунга “Италия на първо място“.

България

Икономика

Loading...

Култура

Оливия Нютън-Джон - символ на триумфа, почина на 73 г.

Оливия Нютън-Джон, супер­з­вез­дата, носителка на наг­ради “Грами“, която триум­фира на върха на поп, кън­три и денс класациите с хитове като “Phy…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

6,5 млн. тона жито в хамбарите

6,5 млн. тона жито в хамбарите

Служеб­ният агроминис­тър Явор Гечев няма да заб­ранява вносът на украин­ско зърно,но ще иска то да не се смесва с бъл­гар­с­кото, защото нашето е …

Прочети още:

Loading...